Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek

Meghirdette 2022–2023-as évadát a Zeneakadémia

2022. május 24.

Új sorozatok, ismét különleges fellépők és műsorok várják a közönséget a Zeneakadémia következő évadában is. Folytatódik az egyetem és a Liszt Ferenc Kamarazenekar együttműködése, a Mesterjáték.

A Barokk szopránok elnevezésű sorozat három kiemelkedő énekesnőt mutat be, akik ritkábban hallható áriákat is előadnak. A francia Chantal Santon Jeffrey most először mutatkozik be önálló koncerttel Budapesten, Julia Lezsnyeva a Velencei Barokk Zenekar kíséretével tér vissza, Anna Prohaska pedig a világhírű Bázeli Kamarazenekarral koncertezik.

 

Chantal Santon

 

A Zenekar a központban című szériában a lengyel Sinfonietta Cracovia és Fenyő László csellóművész, Baráti Kristóf és a Pannon Filharmonikusok, a Bécs–Berlin Kamarazenekar és Rudolf Buchbinder legendás zongoraművész lép fel.

 

Rudolf Buchbinder. fotó: Marco Borggreve

 

Az Orgonakoncertek sorozatban többek között Martin Haselböck, James Sherlock, Pálúr János, valamint Deák László és Kecskés Mónika lép fel különleges műsorokkal.

A Vokális zene című sorozatban a többszörös Grammy-díjas amerikai Chanticleer Énekegyüttes, a több mint ötszáz éves Wiener Sängerknaben, valamint a Zeneakadémia hallgatóiból álló Alma Mater Kórus és az Aura Musicale közös estje szerepel.

 

Chanticleer Énekegyüttes

 

A Vonósnégyesek sorozatban többek között a Borodin Quartet mellett a Brodsky Quartet, a Keller Kvartett, a Quatuor Ébène és a Tetzlaff Quartet ad koncertet.

A Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara sorozatában Takács-Nagy Gábor művészeti vezető mellett Eötvös Péter, Varga Gilbert, Baráti Kristóf és Ménesi Gergely vezényel majd, továbbá ismét önálló sorozattal jelentkezik az együttes részeként működő Zeneakadémia Vonószenekara, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Rolla János közreműködésével.

A Kamarazene Nagyteremre sorozatban ismét egyedi, nagyrészt csak erre az alkalomra készülő produkciók lesznek: mások mellett az ukrán Maxim Rysanov és orosz Nyikolaj Luganszkij, Keller András, Perényi Miklós és Berecz Mihály, Mischa Maisky és gyermekei, valamint az Európa Kamarazenekar szólistái és Várjon Dénes érkeznek.

 

Mischa Maisky és gyermekei. fotó: Andrej Grilc

 

Folytatódik a Solti termi Kamarazene karnyújtásnyira, a zongora sokoldalúságát bemutató A fekete fehér színei, valamint a 20. századi és mai zenéket kínáló Itt és most című sorozat is.

Ligeti 100 címmel a Zeneakadémia is csatlakozik a Ligeti György születésének századik évfordulóját ünneplő programokhoz, illetve ismét sorra kerül a Liszt Születésnapi Fesztivál, utóbbin Kovács Gergely fiatal zongoraművész mellett az egyetem két kiváló oktatója, Farkas Gábor tanszékvezető és Balázs János ad különleges koncertet egy-egy növendékük, Rozsonits Ildikó és Magyar Valentin közreműködésével.

Az Y Generáció a harmincas éveik körül járó fiatal művészeket mutatja be különböző kamaraösszeállításokban, A tehetség kötelez című sorozat a legfiatalabb generáció képviselőit, A Zeneakadémia műhelyei pedig a tanszékek munkájának összegzését és különböző projektek eredményét.

 

Szabó Ildikó és Ránki Fülöp

 

A Liszt Kukacok Akadémiája őszi szériája Zene, szolgálatára! címmel négy koncerten az úgynevezett alkalmazott zenék világát mutatja be, a februárban induló tavaszi fejezet pedig Isteni zenék címmel valósul meg.

 

 

A Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetésével zajló kamara.hu fesztivál idén ősszel Virginia Woolf Saját szoba című esszékötete köré szervezi a műsort, a fellépők között lesz Radovan Vlatković, Veronika Eberle, Kelemen Barnabás is, az irodalmi beszélgetés vendége pedig Tóth Krisztina lesz.

 

Simon Izabella és Várjon Dénes

 

A jazz rajongóit a Tzumo Trio, Lakatos Ágnes, a Binder Trio, valamint a Reggie Jonas Jr. Trio koncertjei várják az évadban. A népzene iránt érdeklődőknek Határtalan férfiének címmel Gubinecz Ákos lemezbemutató koncertje, az immár a Zeneakadémia és a Hagyományok Háza közös szervezésében megvalósuló Táncház Napja, valamint a Zeneakadémia Népzene Tanszékének tizenötödik születésnapját ünneplő est szól.

Idén folytatódik a Zeneakadémia és a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2021 tavaszán megkötött, Mesterjáték elnevezésű együttműködése: a 2021-2022-es évadban az együttes összesen 25 hallgatónak biztosított lehetőséget arra, hogy 9 koncerten együtt játsszanak világhírű zenészekkel és a zenekar májusi spanyolországi és júliusi németországi turnéján. A hosszú távú, a komolyzenei oktatást támogató együttműködés a zenekari művésszé válást segíti, gyakorlati tudással felvértezve a későbbi évtizedek meghatározó művészeit.

 

fotó: Zeneakadémia / Zsiray-Rummer Zoltán

 

A koncertszezonra szóló jegyértékesítés augusztus 20. után indul, és a Zeneakadémia továbbra sem bérleteket kínál, hanem az eddiginél is több kedvezményt ad az egy sorozaton belüli több koncertre megváltott belépőkre. Két koncert után 10, három, vagy annál több esetén 15 százalék az engedmény, a Zeneakadémia Extra szolgáltatásra regisztráltaknak pedig további 5 százalék.