Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

Liszt-kukacok Akadémiája

A Zeneakadémia Koncertközpont Ifjúsági programjai

A Zeneakadémiát is érintik a gazdasági válság következményei, így eseményeink számát drasztikusan csökkentenünk kell. Sajnos nem tudjuk megtartani 2022 őszén a Liszt-kukacok Akadémiájának foglalkozásait, valamint matinékoncertjeit. Bízunk benne, hogy 2023 tavaszán ismét elindulhatnak programjaink, addig is kérjük szíves megértésüket.

 

Minden gyerek zenével születik. Nincs olyan csecsemő, akit ne érintene meg Mozart vagy Bach zenéje. Vagy épp a Wellhello, attól függően, hogy mivel találkozik otthon. A Zeneakadémia ifjúsági programjai érthető módon nem a popkultúra értékeivel kívánják megismertetni a kicsiket és a nagyobbakat, hanem azzal a három zenei világgal, amely az intézmény oktatását és hangversenyéletét is meghatározza, vagyis a klasszikus zenével, a népzenével és a jazz-zel.

Már a Liszt-kukacok Akadémiájának nyolcadik „tanévében” járunk, s ez alkalomból köszönetet mondunk mindenkinek, aki járt nálunk és vitte a hírünket. A Zeneakadémia újranyitása óta tartottunk több száz kiscsoportos foglalkozást, több mint ötven ismeretterjesztő hangversenyt a Solti és a Nagyteremben, utóbbi helyszínen szerveztünk „Nagy Liszt-kukac Napot” és felépítettük 20.000 LEGO-kockából a Zeneakadémiát - ez a Liszt Ferenc téri épület büféjében folyamatosan megtekinthető. Fokozatosan bővítettük a repertoárunkat, van már Dés András fémjelezte, az általános iskolásokat az improvizáció izgalmas világába kalauzoló jazz-játszóterünk, és ugyanennek a korosztálynak vezetett túrákon is bemutatjuk az épületet. 

A kiváló zenepedagógusok által tartott kiscsoportos foglalkozások továbbra is a 6–10 éves korosztályt vezetik be a zene alapjaiba interaktív módon, míg a 10–15 éves korosztályt célzó ismeretterjesztő matinékoncerteken Mona Dániel zenetörténész minden évadban más és más téma mentén járja körbe a klasszikus zene végtelenül izgalmas birodalmát – természetesen nagyszerű zenészek és fantasztikus zenék segítségével.

Néhány éve létrehoztuk Facebook oldalunkat is, hogy minél gyorsabban értesülhessetek híreinkről, programjainkról. Mert készülünk vadonatúj programokkal is: tele vagyunk ötlettel!

Ami nem változott, az a hitvallásunk. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a zene nem pusztán szórakozás, hanem emberi mivoltunk lényegére tanít, s ezért aligha lehet elég korán kezdeni a vele való megismerkedést. Ahogy Shakespeare fogalmaz: „Az ember, aki legbelül zenétlen, / S eltörnek lelkén az összhangzatok, / Az kész az árulásra, tőrvetésre: / Szelleme a tompa űr sötétje, / Lelke csönd; a néma árnyékvilág. / Ne bízz benne. Hallgass a zenére!

A Liszt-kukacok Akadémiájának adatvédelmi tájékoztatója innen letölthető.