A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

Liszt-kukacok Akadémiája

A Zeneakadémia Koncertközpont Ifjúsági programjai

 

Minden gyerek zenével születik. Nincs olyan csecsemő, akit ne érintene meg Mozart vagy Bach zenéje. Vagy épp a Wellhello, attól függően, hogy mivel találkozik otthon. A Zeneakadémia ifjúsági programjai érthető módon nem a popkultúra értékeivel kívánják megismertetni a kicsiket és a nagyobbakat, hanem azzal a három zenei világgal, amely az intézmény oktatását és hangversenyéletét is meghatározza, vagyis a klasszikus zenével, a népzenével és a jazz-zel.

Már a Liszt-kukacok Akadémiájának kilencedik „tanévében” járunk, s ez alkalomból köszönetet mondunk mindenkinek, aki járt nálunk és vitte a hírünket. A Zeneakadémia újranyitása óta tartottunk több száz kiscsoportos foglalkozást, több mint ötven ismeretterjesztő hangversenyt a Solti és a Nagyteremben, utóbbi helyszínen szerveztünk „Nagy Liszt-kukac Napot” és felépítettük 20.000 LEGO-kockából a Zeneakadémiát - ez a Liszt Ferenc téri épület büféjében folyamatosan megtekinthető. Fokozatosan bővítettük a repertoárunkat, van már Dés András fémjelezte, az általános iskolásokat az improvizáció izgalmas világába kalauzoló jazz-játszóterünk, és ugyanennek a korosztálynak vezetett túrákon is bemutatjuk az épületet. 

A kiváló zenepedagógusok által tartott kiscsoportos foglalkozások továbbra is a 6–10 éves korosztályt vezetik be a zene alapjaiba interaktív módon, míg a 10–15 éves korosztályt célzó ismeretterjesztő matinékoncerteken Mona Dániel zenetörténész minden évadban más és más téma mentén járja körbe a klasszikus zene végtelenül izgalmas birodalmát – természetesen nagyszerű zenészek és fantasztikus zenék segítségével.

Néhány éve létrehoztuk Facebook oldalunkat is, hogy minél gyorsabban értesülhessetek híreinkről, programjainkról. Mert készülünk vadonatúj programokkal is: tele vagyunk ötlettel!

Ami nem változott, az a hitvallásunk. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a zene nem pusztán szórakozás, hanem emberi mivoltunk lényegére tanít, s ezért aligha lehet elég korán kezdeni a vele való megismerkedést. Ahogy Shakespeare fogalmaz: „Az ember, aki legbelül zenétlen, / S eltörnek lelkén az összhangzatok, / Az kész az árulásra, tőrvetésre: / Szelleme a tompa űr sötétje, / Lelke csönd; a néma árnyékvilág. / Ne bízz benne. Hallgass a zenére!

A Liszt-kukacok Akadémiájának adatvédelmi tájékoztatója innen letölthető.