Louis Lortie és Hélène Mercier

2022. november 4. 19.30-22.00

Nagyterem

A zongora kétszer 2022

Louis Lortie és Hélène Mercier A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Elmarad

Rahmanyinov: 1. szvit, op. 5 („Fantaisie-tableaux”)
Debussy–Caplet: A tenger
SZÜNET
Rahmanyinov: Szimfonikus táncok, op. 45 (kétzongorás változat)

Louis Lortie, Hélène Mercier (zongora)

A két kanadai zongoraművész, Louis Lortie és Hélène Mercier duójának története évtizedekre nyúlik vissza, játékukban tehát egy igazán nagy múltú kamarazenei formáció tapasztalatai jutnak érvényre. Debussy A tenger című szimfonikus költeményében az izgalmas zenekari hangszíneknek és a finom hangzásbeli árnyalatoknak a zongora eszközeire történő átültetését csodálhatja meg a közönség. Rahmanyinov 1893-ban komponált 1. szvitje (Fantaisie-Tableaux) megírását felkavaró történések övezték. Az akkor húszesztendős Rahmanyinov ugyanis művét Csajkovszkijnak ajánlotta, aki elfogadta ugyan a bemutatóra szóló meghívást, azonban néhány héttel a mű befejezése előtt elhunyt – mindezek az érzelmi hullámok meglepő érettséggel fogalmazódnak meg a zenében. Míg az 1. szvit ifjonti hévvel megírt zsenge, addig az 1940-ben befejezett Szimfonikus táncok hangja sokkal inkább a visszatekintésé. A mű az 1942-es ősbemutatón Rahmanyinov és Vladimir Horowitz előadásában csendült föl, utoljára jelenítve meg az élete alkonyán járó zeneszerző gondolatvilágát.

Tisztelt Közönségünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Louis Lortie és Hélène Mercier 2022. november 04-i hangversenye elmarad.

A jegypénztárban vásárolt jegyeket a koncert napjáig váltjuk vissza a vásárlás helyszínén. Online vásárolt jegyek esetében jegyértékesítő partnerünk automatikusan visszautalja a jegyek árát, Önöknek ezzel nincs teendője. 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a SZÉP-kártyával vásárolt jegyek vételárát csak a SZÉP-kártyára áll módunkban visszautalni.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Zeneakadémia Közönségszolgálat

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

3 200, 4 700, 6 200, 7 500, 8 900 Ft