A táncház napja

2021. május 7. 19.30-22.00

Nagyterem

Akusztikus, autentikus

A táncház napja

Csak online

Meg kell a búzának érni… (Magyarszovát)
Kádár Ferenc nótái Dévaványáról
Felcsíki muzsika
Méhkeréki muzsika
Békés banda: János Hajnalka (ének), Lipták Dániel (hegedű), Gombai Tamás (hegedű), Nagy Gábor (kontra, duda), Csepregi András (nagybőgő, ütőgardon)
Vert kezes dallamok
Öves táncdallamok dudán és kavalon
Kezes táncdallamok
A pünkösdi rózsa…
Berka együttes: Tóth Dorottya (ének, citera), Barna György (hegedű), Botlik Dávid (koboz), Egervári Mátyás (duda, cimbalom), Endrődi Szabolcs (furulya, kaval, duda), Szalai-Gindl János (furulya, kaval), Walch Márton (dob, doromb)
Kalotaszegi szaporák
Lehullott a piros rózsa levele…
Kesergő, csárdás és szapora
Românește de sărit cu strigături
Szucsági csárdás és szapora
Bogártelki hajnali és legényes
Erdőfű: Maruzsenszki Andor (hegedű), Kiss Balbinat Ádám (hegedű, ének), Éri Márton (brácsa), Éri Katalin (nagybőgő), Salamon Soma (furulya, harmonika)

Az első magyarországi városi táncház évfordulóján ünnepeljük országszerte – immár hagyományosan – a Táncház Napját. Az idei évben online koncertközvetítést biztosít a Zeneakadémia, az ünnepi népzenei koncert a Hagyományok Házával közös szervezésben valósul meg. Ezen az eseményen adják át a Halmos Béla-vándordíjat és a Halmos Béla-emlékérmet is. A koncert fellépői közül a Békés Banda több mint 40 éve alakult, repertoárjukban a Kárpát-medence legkülönfélébb kistájainak népzenéje szerepel. A zenekar prímása a Halmos Béla-díjas Lipták Dániel, aki 2015-ben elsőként vehette át Halmos Béla egykori hegedűjét. Műsorukban a mezőségi, alföldi és felcsíki dallamok mellett méhkeréki muzsika is szerepel, mely nem csupán a Békés Banda koncertjeinek elmaradhatatlan része, hanem Halmos Béla és a táncházmozgalom számára is kiemelt jelentőséggel bírt. A műsor második fellépője a 2008-ban alakult, hagyományos csángó népzenét játszó Berka együttes, akik az ünnepi alkalomhoz illeszkedően elsősorban moldvai táncdallamokat szólaltatnak meg. A koncert harmadik részében fellépő Erdőfű pedig a fővárosi táncházak egyik legnépszerűbb vonósbandája, akik Martin György kalotaszegi gyűjtéseiből válogatnak, ezzel a készülő új lemezük anyagából adnak ízelítőt. A műsor szerkesztője: Árendás Péter.

Élő közvetítés a Zeneakadémia Online Koncertterméből, FB oldalán és YouTube csatornáján, valamint a Hagyományok Háza FB oldalán..

Rendező:

Hagyományok Háza, Zeneakadémia Koncertközpont