Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

2021. március 31. 19.30-22.00

Nagyterem

Zenekar a központban

Purcell Kórus és Orfeo Zenekar A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Elmarad

Stölzel: Jesus, als der für das verlorene Schäflein leidend- und sterbende gute Hirte am Heil

Kovács Ágnes, Szutrély Katalin (szoprán), Balogh Eszter (alt), Bárány Péter (kontratenor), Komáromi Márton, Megyesi Zoltán (tenor), Najbauer Lóránt (basszus)
Purcell Kórus, Orfeo Zenekar (koncertmester: Paulik László)
Vezényel: Vashegyi György

Vashegyi Györgynek és két saját alapítású együttesének egy egész sor barokk mester (újra)felfedezését köszönheti a magyar koncertközönség, így Gottfried Heinrich Stölzel (1690–1749) életművéből is hoztak már elénk megismerésre nagyon is érdemes alkotást hangversenyen és lemezen egyaránt. A Johann Sebastian Bach által is tisztelt, sőt rajongott kortárs ugyancsak vezette a lipcsei Collegium Musicum koncertjeit, pályafutása javát szintén (kis)fejedelmi szolgálatban töltötte, ám neki sikerült eljutnia Itáliába, és vagy másfél tucat operát is komponált. Hasonlóan termékeny szerző volt az egyházzene, közelebbről a passió-komponálás terén is: ezek közül az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hangversenyén az 1727-es húsvétra szerzett alkotás hangzik majd el, amely címében a jó pásztor jézusi képét idézi János evangéliumából.
 

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.