Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

2020. november 24. 19.30-22.00

Nagyterem

Tiszta barokk

Purcell Kórus és Orfeo Zenekar A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Gervais – Nagy motetták

Elmarad

Gervais: Judica me Deus
Gervais: Omnes gentes, plaudite manibus
Gervais: Exaudi Deus orationem meam

SZÜNET

Gervais: O filii et filiae
Gervais: Usquequo Domine
Gervais: Te Deum laudamus

Olivia Doray, Pintér Ágnes (dessus), Mathias Vidal (taille), Cyrille Dubois (haute-contre), David Witczak (basse-taille)
Purcell Kórus, Orfeo Zenekar (Koncertmester: Paulik László)
Vezényel: Vashegyi György

Charles-Hubert Gervais (1671–1744) egyike azon 18. század elején élt kiemelkedő francia zeneszerzőknek, akiket a francia és olasz zenei stílus ötvözésére törekvő „goûts réunis” (újraegyesített/kevert ízlés) szellemi áramlata inspirált. 1722-től kezdődően – amikor XV. Lajos visszatér Versailles-ba – a Királyi Kápolna másodkarnagya is volt, s e posztot egészen 1744-es haláláig betöltötte. Gervais neve a korral foglalkozó zenetudósok számára főleg egyházzenei szerzőként ismert: számos kis és nagy motetta maradt fenn tőle, melyeket Párizs vagy az udvar számára írt. A grand motet, vagyis a zenekart, kórust és szólistákat is felvonultató „nagy motetta” a francia barokk emblematikus műfaja. Ezek a nagyszabású zsoltárfeldolgozások nem kötődnek szorosan a liturgiához, sokszor világi helyszíneken, például a híres párizsi Concert Spirituel koncertsorozat keretében adták elő őket, azonban a zeneszerzők számára az számított a legnagyobb dicsőségnek, ha a Versailles-i Királyi Kápolnában is megszólalhatott az alkotásuk. Gervais e hat nagy motettája ma először hangzik el a 17-18. század óta, a modern kori kottakiadást kifejezetten erre az alkalomra készítette el Pintér Ágnes a Versailles-i Barokk Zenei Központ szakmai támogatásával. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Vashegyi György irányításával 2018-ban már lemezre vette Gervais Hypermnestre című operáját, most e hat nagy motettát is hangfelvételen rögzítik világhírű szólisták közreműködésével, melynek felvétele várhatóan 2022-ben jelenik meg a Glossa Music gondozásában.
Sajnálattal tájékoztatjuk Közönségünket, hogy az egyik közreműködő koronavírus okozta megbetegedése miatt a koncert elmarad.
Köszönjük megértésüket!

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

2 900, 4 300, 5 100, 5 900 Ft