Fellélegzés #7 – Händel, Franck

2020. augusztus 23. 18.00-19.00

Nagyterem

Fesztiválakadémia 2020

Fellélegzés #7 – Händel, Franck

Csak online

Händel: „Where shall I fly?” – Déianeira áriája a Hercules című oratórium harmadik felvonásából, HWV 60
Händel: „Cara speme, questo core” – Sextus áriája a Julius Caesar Egyiptomban című opera első felvonásából, HWV 17
Händel: „Brilla nell'alma un non inteso ancor” – Rossane áriája az Alessandro című opera harmadik felvonásából, HWV 21
Balogh Eszter (mezzoszoprán), Ábrahám Márta, Agárdi Anett (hegedű), Eveline Meier (brácsa), Dolfin Balázs (cselló), Fejérvári Zsolt (bőgő), Davidovics Igor (lant), Dobozy Borbála (csembaló)
Franck: A-dúr hegedű-zongora szonáta (Jules Delsart cselló-zongora átirata)
Perényi Miklós (cselló), Palojtay János (zongora)
Balogh Eszter, a 2019-es londoni nemzetközi Händel Énekverseny győztese három Händel-áriát énekel a koncert első felében: a kései angol nyelvű oratórium (eredetileg zenedráma), a Hercules egyik virtuóz áriája után két olasz nyelvű opera egy-egy tétele lesz hallható. E három ária tökéletesen demonstrálja, hogy az angol közönség miért rajongott Händelért, s hogy miért tartjuk őt az emberi énekhang legnagyobb mágusának. César Franck is varázsolt, de az ő szakterülete a harmónia volt: a 19. századi francia zene egyik legjelentősebb alakja, aki a fiatal Debussyt őrületbe kergette tanárként az összhangzattani elvárásaival, nem elsősorban a kamarazenében érezte otthon magát, A-dúr hegedű-zongora szonátája azonban a 19. századi repertoár egyik legnépszerűbb darabjává vált. Az eredetileg Eugène Ysaÿe-nak, az ifjú belga hegedűvirtuóznak komponált, 1886-os mű népszerűségéről sokat elmond, hogy mindenféle apparátusra átírták (még kórus-orgona változat is létezik belőle), ezek közül azonban csak a cselló-zongora verzióra adta áldását maga a szerző. Jól tette, mert így Perényi Miklósnak is lehetősége van eljátszani a darabot, s a Kossuth-díjas művész partnere ezen az estén a fiatal zongorista generáció egyik legkifinomultabb alakja, a kamarazenében különleges természetességgel mozgó Palojtay János lesz.
Fazekas Gergely zenetörténész a koncertet megelőzően 17.30-tól műismertető előadást tart a koncert programja kapcsán. Az előadás a 18 órai hangversenyre vásárolt jeggyel látogatható.

Rendező:

Fesztivál Akadémia Budapest

Jegyár:

1 000 Ft