Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója
Zenélő halak

2020. november 8. 15.00-16.30

Nagyterem

Liszt-kukacok Akadémiája – Zenélő természet

Zenélő halak A Zeneakadémia saját szervezésű programja

10–15 éveseknek

Elhalasztva

Liszt: Harmadik év – A Villa d’Este szökőkútjai
Ravel: Tükröződések – Egy bárka az óceánon
Schubert: A pisztráng, D. 550
Schubert: A-dúr („A pisztráng”) zongoraötös, D. 667 – 4. tétel: Andantino – Allegretto

Megyesi Zoltán (tenor), Fülei Balázs (zongora), Varga Oszkár (hegedű), Ludmány Dénes (brácsa), Varga István (cselló), Varga Viktor (nagybőgő)
Mesélő: Mona Dániel

Hogy miként keletkezett a zene, azt nem tudjuk, de sokan gondolják úgy, hogy valamikor az ősi időkben az ember felfedezte a természet hangjainak szépségét, és megpróbálta a maga eszközeivel utánozni azt. Akárhogy is történt, a „klasszikusnak” is nevezett művészi zenében mindig fontos szerepet játszott a természet, illetve az a kérdés, hogy miként idézhető meg a körülöttünk lévő világ a zene segítségével. ▪ A Zeneakadémia ifjúsági programsorozata, a Liszt-kukacok Akadémiája ezúttal a zene és a természet viszonyát vizsgálja. Ezen a koncerten különös területre merészkedünk: le a víz alá, a halak közé. Mert bár a halak éneke aligha inspirált bárkit is zenélésre, rengeteg zeneszerző írt „vizes” vagy éppen „halas” zenéket. Hogy ezek milyenek és miért éppen olyanok, amilyenek, azt Fülei Balázs zongoraművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője és Mona Dániel zenetörténész fogja elmesélni, s ebben nemcsak kitűnő muzsikus kollégák lesznek a segítségükre, hanem Liszt, Ravel és Schubert is.
Az eseményre az április 19-ére váltott jegyek és bérletek érvényesek.
Tájékoztatjuk Közönségünket, hogy a november 4-től hatályos szabályozás értelmében új, távolságtartó ültetési rendet kell kialakítanunk koncerttermeinkben, ami jelentősen csökkenti  a termek befogadóképességét. Annak érdekében, hogy minden jeggyel vagy bérlettel rendelkező nézőnk számára biztosíthassuk a részvételt, a  koncertet áthelyeztük a Nagyterembe.  
 

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

Jegyár:

1 900 Ft