Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek
Várjon Dénes és a Borodin Quartet

2021. március 20. 19.30-22.00

Nagyterem

Négyszer négyes plusz egy

Várjon Dénes és a Borodin Quartet A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Csak online

Haydn: D-dúr vonósnégyes, Hob. III:42
Schnittke: Zongoraötös

szünet

Sosztakovics: g-moll zongoraötös, op. 57 

Várjon Dénes (zongora)
Borodin Quartet: Ruben Aharonian, Sergei Lomovsky (hegedű); Igor Naidin (brácsa); Vladimir Balshin (cselló)

Várjon Dénes, illetve a világjáró Borodin Quartet külön-külön is bőven megérné az estét és az azt megelőző sietős jegyvásárlást, ám együttes fellépésük a koncertévad egyik legfontosabb eseményét ígéri. Zongorista büszkeségünket, a hazai koncertélet egyik legaktívabb és legelmélyültebb művészét bemutatnunk teljességgel fölösleges, ám az orosz vonósnégyesről tán nem hiábavaló leírni, hogy 1945 óta működik, megalapítására a moszkvai konzervatórium falai közt került sor, legelső csellistája nem más volt, mint Msztyiszlav Rosztropovics, brácsása pedig Rudolf Barsaj. Borogyin nevét tíz évvel később vette fel a formáció, amely azóta természetesen többször is megújította teljes tagságát, ám máig őrzi kivételes színvonalát. A kvartett történetének egyik legnagyobb büszkesége az a szoros és termékeny munkakapcsolat, amelyet Dmitrij Sosztakoviccsal sikerült kialakítani rögtön az együttes megalapítását követően, és amely utóbb egy sor Sosztakovics-ősbemutató főszereplőivé tette a Borodin Quartet muzsikusait. Így aztán igazán nincs abban semmi meglepő, hogy Haydn és az együttes repertoárját ugyancsak régóta gazdagító Schnittke nyomában épp Sosztakovics zongoraötöse zárja majd a hangverseny műsorát.

A 2017. június 9-én készített koncertfelvételt a Zeneakadémia Online Koncerttermében, Facebook- és Youtube csatornáján közvetítjük.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont