Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Várjon Dénes és a Bécsi Kamarazenekar

2021. május 20. 19.30-22.00

Nagyterem

Zenekar a központban 2021 tavasz

Várjon Dénes és a Bécsi Kamarazenekar A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Csak online

Mozart: 1. (Esz-dúr) szimfónia, K. 16
Mozart: 12. (A-dúr) zongoraverseny, K. 414

SZÜNET

Mendelssohn: 10. (h-moll) vonósszimfónia
Mendelssohn: a-moll zongoraverseny

Várjon Dénes (zongora)
Bécsi Kamarazenekar
Műsorvezető: Tóth Endre

Két csodagyerek, korai kompozíciók, érett pillanatok – ez lehetne az alcíme a hangversenynek. Mozart mindössze nyolcéves volt, mikor papírra vetette első szimfóniáját. A mű Leopold Mozart és Johann Christian Bach erős hatását mutatja, miközben tartalmazza a szerző utolsó, „Jupiter” szimfóniájának híres négyhangos motívumát. A zongoraverseny már a 26 éves Mozart alkotása, aki saját bécsi debütálására komponálta a melódiákban gazdag (csak az első tételben hat téma található!), az említett Bach-fiú emlékének ajánlott darabot. Mendelssohn 12–14 évesen szerezte tucatnyi vonósszimfóniáját. Közben pedig megírta a-moll zongoraversenyét is, melyről gyakran nem vesz tudomást az utókor – méltatlanul. Pedig ha ezek a művek jó kezekbe kerülnek, s olyan előadók szólaltatják meg, mint például a Kossuth-díjas Várjon Dénes és a Menuhinnal, Holligerrel, Brittennel, Barenboimmal dolgozó Bécsi Kamarazenekar, csoda történhet.
 
 
Élő közvetítés a Zeneakadémia Online Koncertterméből, FB oldalán és YouTube csatornáján.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.