A technika a lélekből szülessen meg, ne a mechanikából.

Liszt Lina Ramannak
Szabó Balázs orgonakoncertje

2021. október 11. 19.30-22.00

Nagyterem

Liszt Ünnep

Szabó Balázs orgonakoncertje

Liszt: Prelúdium és fúga a B-A-C-H motívumra (1. változat)
Liszt: Prelúdium Johann Sebastian Bach Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen című kantátájának témájára (Alexander Winterberger átirata)
Liszt: Ave Maria d’Arcadelt
Liszt: Zarándokévek, Harmadik év – 4. A Villa d’Este szökőkútjai (Szabó Balázs átirata)

SZÜNET

Liszt: Preludio (zu den Glocken des Strassburger Münsters: ‘Excelsior!’)
Liszt: Orfeusz – szimfonikus költemény (August Wilhelm Gottschalg átirata)
Liszt: Ave Maris stella (Szabó Balázs átirata)
Liszt: Fantázia és fúga az Ad nos, ad salutarem undam kezdetű korál dallamára

Szabó Balázs (orgona)

Liszt Ferenc pályája delelőjén fordult az orgona felé. Előadóként természetesen már korábban is játszott a hangszeren, de az első önálló kompozícióig egészen 1850-ig várt. Ekkor született meg a romantikus orgonairodalom kulcsdarabja, A próféta című Meyerbeer-opera egyik dallamára írt fantázia és fúga (Ad nos ad salutarem undam). Szabó Balázs koncertje tehát azzal az ikonikus művel zárul, mely Liszt egészen kivételes orgonadarabjainak sorát megnyitotta. Liszt több művének – zenekari daraboknak, zongorakompozícióknak éppúgy, mint vokális tételeknek – elkészítette az orgonaváltozatát, illetve számos átiratot készítettek Liszt kortársai is, melyeket – mint az Orpheus című szimfonikus költemény esetében – Liszt igen alaposan átnézett, és ha úgy látta szükségesnek, javított is. Ő maga biztosan nem csodálkozott volna azon, hogy egy, a zongora sajátos lehetőségeit maximálisan kihasználó darab orgonán is megszólal, miként Szabó Balázs átiratában A Villa d’Este szökőkútjai.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont, MÜPA

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

Jegyár:

2 000, 3 000, 4 000 Ft