Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak
Kórust a templomba

2021. november 7. 11.00-13.00

Solti terem

Liszt-kukacok Akadémiája – Zenészbörze

Kórust a templomba A Zeneakadémia saját szervezésű programja

10–15 éveseknek

Egyházi kórusművek a középkortól napjainkig
Nicolai solemnia (többszólamú tétel közepkori magyar forrásból)
Alleluja Sancte Nicolae (gregorián Alleluja)
Ex ejus tumba és tropus (gregorián responzórium verses betoldással)
Liszt: Pater noster (Miatyánk)
Barta Gergely: Gloria (Missa Patris Blasii)
Szent Miklós-legenda – Getro fia (középkori francia misztériumjáték)
Sancte Nicolae (többszólamú tétel a pozsonyi Anna Hansen Schumann kódexből)

Közreműködnek az Egyházzene Tanszék hallgatói (betanító tanárok: Dobszay Ágnes, Merczel György, Mizsei Zoltán, Pétery Dóra, Rajk Judit)
Mesélő: Mona Dániel

A börze egy csodálatos és izgalmas hely, ahol mindenki megtalálja, amit keres. Ahol megy a cserebere, ahol előbb-utóbb mindenre lesz megoldás. A börze színes, változatos és nyüzsgő. Akárcsak a Zenészbörze, vagyis a Liszt-kukacok Akadémiájának őszi évada. A Zeneakadémia ifjúsági sorozatának vadonatúj előadásain a program vezetője, Mona Dániel zenetörténész bemutatja, milyen sokféle zenésztípus létezik, és kinek mi a „feladata” a zenei világban; kit hol, milyen közegben találhatunk meg. A szezonból nem maradhatnak ki a kórusban éneklők sem, hiszen azon túl, hogy az énekkarok bárhol képesek gyönyörű koncerteket adni – mert „csak” a hangjukra van szükségük hozzá –, nagyon fontos szerepük van az egyházi életben is. A misék és istentiszteletek tőlük lesznek még emelkedettebbek és szebbek: ők azok, akik zenéjükkel hidat képeznek Isten és a hívő közösség között – ahogyan régen, úgy napjainkban is.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

2 500 Ft