Liszt szerepe a zongorajátszásban ugyanaz, mint Euklideszé a geometriában.

Alan Walker
Klenyán Csaba, Rohmann Ditta és Simon Izabella

2021. március 22. 19.30-22.00

Nagyterem

Kamarazene karnyújtásnyira 2021 tavasz

Klenyán Csaba, Rohmann Ditta és Simon Izabella A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Elmarad

Beethoven: B-dúr („Gassenhauer”) klarinéttrió, op. 11
Schumann: Asszonyszerelem, asszonysors, op. 42 (cselló-zongora változat)

SZÜNET

Mahler: A fiú csodakürtje – részlet (Ronald Kornfeil klarinét-zongora átirata)
Zemlinsky: d-moll klarinéttrió, op. 3

Klenyán Csaba (klarinét), Rohmann Ditta (cselló), Simon Izabella (zongora)

A világ legrangosabb kamarazene-fesztiváljain fellépő Simon Izabella, a repertoárját a barokktól a kortárszenén át a hagyományos műfajokon túlmutató projektekig építő Rohmann Ditta és a modern klarinétzene úttörőjeként ismert Klenyán Csaba közös koncertjének főszereplője a dal – emberi hang nélkül. Beethoven korai triójának fináléja variációs tétel, melynek témája egy, a korban igen népszerű operamelódia. A dalt Bécs számos utcáján (Gasse) fütyülték az emberek – innen a darab beceneve. Schumann híres, főhősnője életen átívelő szerelmét bemutató dalciklusában a zongora mellé ezúttal az énekhanghoz legközelebb álló hangszer, a cselló társul. De nemcsak itt, hanem Mahler népköltészetből merítő ciklusából is egy hangszer „énekel” majd részleteket: a klarinét. A koncertet a századfordulós Bécs egyik jellegzetes alkotója, Alexander Zemlinsky triójával zárja a három zenész.

Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetőinek döntése alapján a Zeneakadémián március 8-24. nem rendezünk élő közvetítéseket tekintettel a romló járványhelyzetre.

Köszönjük megértésüket!

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.