Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Cigány dalok

2019. március 29. 19.00-21.00

Solti terem

Ének karnyújtásnyira

Cigány dalok A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Horti Lilla, Wiedemann Bernadett

Időpontváltozás

Hollós Máté: Căra luma phírav (Járom a világot)
Brahms: Cigánydalok, op. 103
Dvořák: Cigánydalok, op. 55
Ravel: Tzigane

SZÜNET

Széchényi Imre: A három cigány
Brahms: Négy cigánydal, op. 112
Liszt: A három cigány
Dubrovay László: Cigánydalok (ősbemutató)
Orbán György: Czigánymadrigál (ősbemutató)

Horti Lilla, Wiedemann Bernadett (ének), Kokas Katalin (hegedű, brácsa), Virág Emese (zongora)

Cigányzene? Népzene vagy népies műzene? Mi az, amit a zenében jellegzetesen „cigány” jelzővel illetünk, illethetünk? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az invenciózus műsorú dalest, melyben éppúgy találunk a 19. századi, verbunkos ihletésű műveket, mint a cigányság autentikus népzenéjéhez visszanyúló kortárs kompozíciókat. Liszt Ferenc annak idején megbotránkoztatta a magyar közönséget, amikor az általa magyar népzenének vélt verbunkos muzsikát a cigányzenével azonosította – e tudományos szempontból nem helytálló elméletet ma inkább a kulturális együttélés, a multikulturalitás egyik első zenei megnyilvánulásaként érdemes újragondolni, melynek műzenei lecsapódásai nem csak Liszt, de számos kortársa (Brahms, Dvořák) munkásságában is fellelhetők. Különleges helyet foglal el közöttük Széchényi Imre, akinek Lenau-megzenésítése érdekes módon egészíti ki ugyanezen vers Liszt-féle verzióját. A körképet Ravel hegedűdarabja, a Tzigane, valamint Hollós Máté és Orbán György kortárs kompozíciói teszik teljessé.

Kedves Közönségünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2019. március 29-re a Zeneakadémia Solti Termébe meghirdetett Cigány dalok  c. koncert időpontja megváltozik, 2019. október 12-én 19.00 órakor kerül megrendezésre  Zeneakadémia Solti Termében változatlan  műsorral. A március 29-re megváltott jegyek  érvényesek az október 12-i koncertre vagy  2019. március 29-ig a váltás helyén visszaválthatók.

A bérletek a megváltozott időpontra érvényesek.

Üdvözlettel:

Zeneakadémia közönségszervezés

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

2 500 Ft