Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója
Balog József és Érdi Tamás zongoraestje

2020. október 10. 19.30-22.00

Nagyterem

Balog József és Érdi Tamás zongoraestje

MVM Koncertek – A Zongora, Ketten

Elmarad

Schubert: f-moll fantázia, D. 940
Chopin: cisz-moll impromptu, op. 66 („Fantaisie-impromptu”)
Chopin: Desz-dúr prelűd, op. 28/15
Chopin: Asz-dúr („Hősi”) polonéz, op. 53
Chopin: Andante spianato és nagy polonéz, op. 22

SZÜNET

Gershwin: Kék rapszódia
Gershwin: Három prelűd
Brahms: Magyar táncok, WoO 1 – 2. (d-moll), 3. (F-dúr), 4. (f-moll) és 5. (fisz-moll) magyar tánc

Balog József, Érdi Tamás (zongora)

Érdi Tamás Prima Primissima- és Liszt-díjas zongoraművész 17 évesen Moszkvában megnyerte a Louis Braille Zongoraversenyt. Koncertjeit a Carnegie Hall, a Lincoln Center és a Barbican Center hallgatóságával együtt már 28 ország publikuma élvezhette. Kocsis Zoltán 2010-ben így nyilatkozott róla: „Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek... az ő játékában, bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy chopini mértékkel lehetne ezt a képességet mérni...” Balog József több mint 1000 koncertet adott szólistaként és kamarazenészként a világ három kontinensének több mint 25 országában. Szívesen játszik kevésbé ismert remekműveket, kortárs zenét és jazz inspirálta klasszikus zenét is. Olyan kiváló karmesterekkel dolgozott, mint Dennis Russell Davies, Kocsis Zoltán, Kristjan Järvi. Első szólólemeze 2005-ben elnyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Hanglemez Nagydíjat, Transcendental Études című CD-je 2015 júniusában a hónap felvétele lett az allmusic.com-on. 2018-ban Liszt-díjjal, 2019-ben Lajtha-díjjal tüntették ki.

Érdi Tamás és Balogh József zongoraestje október 10-én a Zeneakadémia Nagytermében A Zongora – Ketten sorozat nyitó eseményeként elmarad. A koncertet a járványhelyzet miatt a művészek kérésére egy későbbi időpontban rendezzük meg. A hangversenyre vásárolt jegyek és bérletek a vásárlás helyszínén visszaválthatók. A bérletsorozat további két koncertjének megrendezése esetén szólójegyeket vásárolhatnak az érdeklődők a hangversenyek időpontjai előtt kb. 2 héttel. További információ a www.azongora.hu oldalon olvasható. 

Megértésüket köszönik a koncertek rendezői.

Rendező:

Besszer Koncert

Jegyár:

2 000, 2 500, 3 000, 4 000, 5 000, 6 000 Ft