Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György
Budafoki Dohnányi Zenekar

2024. január 14. 11.00-13.00

Nagyterem

Megérhető zene

Budafoki Dohnányi Zenekar

Az intimitás univerzuma

Schubert: A-dúr („A pisztráng”) zongoraötös, D. 667

Harsányi Elina (hegedű), Megyes Krisztina (brácsa), Helecz Dániel (cselló), Budai Krisztián (nagybőgő), Szüts Apor (zongora)
Előad:: Hollerung Gábor

Schubert művészetének talán a szerző önmaga számára is feloldhatatlan ellentmondása volt, hogy az operaszínpadon való siker megszerzésére tette fel az életét, de ezt – elsősorban a librettók gyengesége miatt – sem életében, sem az utókor ítélete szerint nem érte el. Annál inkább zseniális dalköltészete és gyakorlatilag minden műve, ami valamilyen módon kapcsolódik egy dalhoz, vagy dalköltészeti zenei gondolkodásmódhoz. Ennek egyik legragyogóbb példája a Pisztráng-ötös, amelynek negyedik tétele a Pisztráng című művének énekszólamára írt variáció. A megszokott vonós hangszerek mellett bőgő és zongora használatával nemcsak méretében, hanem hangzásában is monumentális mű született, amelynek ugyanakkor minden pillanatából árad az intimitás.

Rendező:

Budafoki Dohnányi Zenekar

Jegyár:

3 900, 4 900 Ft