Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Oksana Lyniv és a Concerto Budapest

2023. március 17. 19.30-22.00

Nagyterem

Oksana Lyniv és a Concerto Budapest

R. Strauss: Duett concertino
Ravel: G-dúr zongoraverseny

SZÜNET

Saint-Saëns: 3. (c-moll) szimfónia, op. 78 („Orgona”)

Közreműködnek: Klenyán Csaba (klarinét), Mohai Bálint (fagott), Fejérvári Zoltán (zongora), Mészáros Zsolt Máté (orgona)
Concerto Budapest
Vezényel: Oksana Lyniv

„Gute skizze” – elégedetten így értékelte azokat a vázlatban rögzített ötleteket az idős Richard Strauss, amelyekből 1947 decemberére legutolsó tisztán hangszeres műve, a Duett concertino született, oly hálás játszanivalót kínálva a klarinét- és a fagottművész – ezúttal Klenyán Csaba és Mohai Bálint számára. Nem kevésbé mutatós szólamot juttatott a szólistának Maurice Ravel, amikor G-dúr zongoraversenyén dolgozott, s concertójának magánszólama végül annyira igényesnek bizonyult, hogy a komponista bölcsen lemondott arról, hogy az ősbemutatón maga próbálja eljátszani. Az így 1932-ben Marguerite Longnak átadott lehetőség a mostani koncerten a nagyszerű Fejérvári Zoltánnak jut. A meredeken felívelő pályafutású ukrán karmesternő, Oksana Lyniv által vezényelt program utolsó száma egy újabb klasszikus francia repertoárdarab: Camille Saint-Saëns 1886-os, elkészülte után kevéssel az akkor elhunyt Liszt emlékezetének ajánlott Orgonaszimfóniája, amely ősbemutatója óta talán még sohasem tévesztett hatást a világ koncerttermeiben.

Rendező:

Concerto Budapest

Jegyár:

3 500, 4 300, 5 200, 6 400, 7 900 Ft