Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
MÁV Szimfonikus Zenekar

2023. március 3. 19.00-22.00

Nagyterem

MÁV Szimfonikus Zenekar

Gyász és vigasz I.

Weber: A bűvös vadász – Nyitány
Weber: „Nein, länger trag’ich nicht die Qualen… Durch die Wälder, durch die Auen” – Max recitativója és áriája A bűvös vadász című opera első felvonásából
Dohnányi: Szimfonikus percek, op. 36
szünet
Mahler: 4. (G-dúr) szimfónia

Pasztircsák Polina (szoprán), Nyári Zoltán (tenor)
MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Farkas Róbert

Carl Maria von Weber (1786–1826) az operaműfaj történetének egyik meghatározó személyisége: a német opera megteremtője, akitől Wagner is sokat tanult. 1821-ben Berlinben mutatták be A bűvös vadász című operáját, amely fordulópont az operatörténetben. Weber kezében felértékelődött a zenekar szerepe, a különböző hangszíneket drámai megjelenítésre vagy jellemábrázolásra is felhasználta. A bűvös vadász nyitánya bízvást tekinthető korát megelőző szimfonikus költeménynek, amint feltűnő a férfi főszereplő áriájának erős drámai kifejezőereje is. Gustav Mahler (1860–1911) szimfóniáinak sora Budapesten kezdődött és két hatalmas művel, a 2. és 3. szimfóniával folytatódott, miközben Hamburgban élt és honvágy gyötörte. Amikor végre visszakerült az általa annyira szeretett Bécsbe, soron következő művében adott hangot a hazatérés örömének. A 4. szimfóniát átjárja a kedélyesség, a bécsi muzsika és az a fajta egyszerű költőiség, amely kedvenc versciklusára, A fiú csodakürtjére jellemző. Dohnányi Ernő (1877–1960) 1933-ban, a Budapesti Filharmóniai Társaság alapításának 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi hangversenyre komponálta Szimfonikus percek című művét, amely nélkülöz minden drámaiságot, ugyanakkor tele van sziporkázó zenei ötletekkel. Pasztircsák Polina a Simándy József Énekverseny megnyerése után Olaszországban tanult tovább Mirella Freninél, 2009-ben 1. díjat nyert a Genfi Nemzetközi Versenyen, azóta világszerte keresett énekes. Nyári Zoltán gyermekkorában hegedült, később elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet és színészként tevékenykedett. 1998-ban Szolnokon mutatkozott be énekesként, azóta szerepelt már a Magyar Állami Operaházban és több német város operaszínpadán. Repertoárja közel 40 szerepet tartalmaz.

Rendező:

MÁV Szimfonikus Zenekar

Jegyár:

4 500, 5 000, 5 500 Ft