Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek
Péteri Lóránt könyvbemutatója

2023. február 14. 17.30-18.30

Solti terem

Péteri Lóránt könyvbemutatója A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Gustav Mahler körút: Hét tanulmány

Beszélgetés
Péteri Lóránt (LFZE Zenetudományi Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár), Fazekas Gergely (LFZE Zenetudományi Tanszék, habilitált egyetemi docens)
Mahler: Ich atmet’ einen linden Duft (Friedrich Rückert versére)
Mahler: Wer hat dies Liedlein erdacht?! (A fiú csodakürtjéből)
Mráz Nikolett (ének), Virág Emese (zongora)

A Péteri Lóránt tervezte Gustav Mahler körút letisztult, jól körülhatárolt, mégis rendkívül sokszínű. Hét tanulmány jelöli a legfontosabb állomásokat: a zeneszerző, karmester és operaigazgató Gustav Mahler életének, alkotásainak és recepciójának reflektorfénybe állított kérdéseit. Mahler és a zenei múlt kapcsolata, zenéjének más szerzők műveivel folytatott párbeszéde éppúgy új megvilágításba kerül, mint identitásának és az őt körülvevő, majd rá emlékező (vagy őt feledni vágyó) társadalmi és kulturális környezetnek a vonásai. A körutat J. S. Bach, Mozart, Offenbach, Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Ligeti György és Jeney Zoltán utcája keresztezi, a fontosabb csomópontokon pedig többek között a Harmadik, a Negyedik és a Kilencedik szimfónia, valamint A mennyei élet című dal tűnik fel. A körutat járva gyakran találkozunk a búcsú, a veszteség, a nosztalgia és az otthon képeivel, miközben a szövegeket átszövő identitástöprengések olykor elkerülhetetlen létkérdésekkel is szembesítenek. Bár Mahler nevét viseli, a körút nemcsak a Mahler-rajongóknak tartogat élményeket. Péteri Lóránt zenetörténész, zenekritikus. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, 2014 óta a Zenetudományi Tanszék vezetője. Tagja a Gustav Mahler Kutatóközpont (Toblach, Olaszország) tudományos tanácsadó testületének. Mahler, a scherzo és a „kísérteties” című monográfiája 2015-ben jelent meg. Gyarmati Györggyel szerkesztette az 1956 és a zenei élet: előzmények, történések, következmények című tanulmánykötetet (2019).

Rendező:

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Jegyár:

A könyvbemutatóra a belépés díjtalan a terem befogadóképességének határáig.