Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Ferences jótékonysági est az autizmussal élőkért

2023. január 18. 19.30-22.00

Nagyterem

Ferences jótékonysági est az autizmussal élőkért

Hegedűs Endre zongoraestje

Beethoven: 23. (f-moll) zongoraszonáta, op. 57 („Appassionata”)
Chopin: b-moll noktürn, op. 9/1
Chopin: Esz-dúr noktürn, op. 9/2
Chopin: 1. (g-moll) ballada, op. 23

SZÜNET

Schubert: A-dúr rondó, D. 951
Schumann: Esz-dúr zongoraötös, op. 44

Hegedűs Endre (zongora)
Közreműködik: Somogyi Vonósnégyes – Somogyi Péter, Lendvai György (hegedű), Tóth Balázs (brácsa), Pólus László (cselló); Hegedűs Katalin (zongora)

A Ferences jótékonysági estek sorozatát több mint tíz esztendeje indította el a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány. Ennek keretében Hegedűs Endre zongoraművész és muzsikustársai adnak koncertet, amelynek bevételét a rend fenntartásában működő gyöngyösi Autista Segítő Központ támogatására fordítják. A nemes ügy mellé álló művészek az est folyamán Beethoven, Chopin, Schubert és Schumann műveit adják elő, felejthetetlen zenei élményt nyújtva a közönség számára. A Ferences Rendtartomány fenntartásában működő gyöngyösi Autista Segítő Központban fókuszáltan az autizmussal élő gyerekekkel és fiatalokkal foglalkoznak, olyan komplex oktatási, nevelési és szociális ellátást nyújtva, amely Magyarországon egyedülálló. A több tagintézményből álló központ általános iskolából, fogyatékos személyek otthonából és gondozóházából, valamint felnőtt lakóotthonból áll. Ez biztosítja a teljes ellátást, hiszen, ahogy az intézmény munkatársai fogalmaznak: a gyermek nemcsak nyolctól négyig autista, hanem a nap huszonnégy órájában. Az intézmény közel hatvan családnak segít szolgálatával, a korai fejlesztéstől kezdve, az iskolai oktatáson át a felnőtt ellátásig. Az autizmus spektrum zavar olyan állapot, amely az átlagostól eltérő fejlődéshez vezet. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak. Világszerte 67 millió, Magyarországon kb. százezer embert érint jelenleg. A ferences intézmény a szakszerű ellátáson túl az autisták sajátos szeretetigényét szeretné betölteni működésével, programjaival. Az intézmény éves szinten több tízmillió forintos hiánnyal küzd, amelyet a ferences fenntartó részben az adományozók pénzbeli felajánlásaiból fedez. Egy-egy ilyen jótékonysági esemény a forrásteremtésen túl azonban alkalom arra is, hogy felhívják a magyar társadalom figyelmét az autizmussal élők és családjaik súlyos problémáira.

Rendező:

Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány

Jegyár:

3 500, 4 500, 5 500 Ft