Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója
A Purcell Kórus és a Capella Savaria hangversenye

2023. január 12. 19.00-21.30

Nagyterem

A Purcell Kórus és a Capella Savaria hangversenye

G. F. Händel: Athalia, 1733

Händel: Athalia, HWV 52

Athalia: Szutrély Katalin (szoprán)
Josabeth: Kovács Ágnes (szoprán)
Joas: Acsai Zita (szoprán)
Joad: Bárány Péter (kontratenor)
Mathan: Megyesi Zoltán (tenor)
Abner: Will King (basszus)
Purcell Kórus
Capella Savaria (koncertmester: Kalló Zsolt)
Vezényel: Vashegyi György

Az estén George Frideric Händel Athalia című oratóriuma csendül fel, mely 1733. júliusában, a mester oxfordi látogatása alkalmával keletkezett. Händel az egyetem rektorának meghívására utazott Londonból Oxfordba (ahol állítólag a díszdoktori címet is felajánlották neki), s ottani, öt oratórium-előadásból álló koncertsorozata csúcspontjaként július 10-én a Sheldonian Theatre-ben vezényelte új művét, az Athaliát. Az oratórium eredeti megjelölése szerint „Oratorio; or Sacred Drama”, szövegét Samuel Humphreys írta Jean Racine utolsó, bibliai ihletésű színműve, az 1691-ben született Athalie alapján. Händel remekműve páratlan formai változatosságával, izgalmas és színes kórus- és szólótételeivel méltó társa Racine darabjának: a három felvonást tartalmazó zenedráma számtalan zenei csúcspontja közül is kiemelkednek a felvonások zárókórusai, azok közül is az első felvonás végén álló, felejthetetlenül komor és tragikus hangvételű „Halleluja”-tétel. A ritkán játszott kompozíciót 2009-ben már előadta a Capella Savaria és a Purcell Kórus, Athalia története ezen az estén a hazai historikus zenei élet kiváló szólistáinak közreműködésével, Kalló Zsolt koncertmester és Vashegyi György karmester irányításával hangzik el.

Rendező:

Sysart Kft. Orfeo Zenei Alapítvány

Támogató:

Haydneum - Magyar Régizenei Központ Alapítvány, melynek működését a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

Jegyár:

2 400, 3 600, 4 800, 5 900 Ft