Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
Kiss Péter

2022. december 14. 19.00-21.00

Solti terem

A fekete-fehér színei 2022

Kiss Péter A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Műsorváltozás

Beethoven: 8. (c-moll) zongoraszonáta, op. 13 („Pathétique”)
Chopin: Esz-dúr keringő, op. 18
Chopin: Asz-dúr („L’adieu”) keringő, op. 69/1
Chopin: Desz-dúr („Perc”) keringő, op. 64/1
Chopin: cisz-moll keringő, op. 64/2
Chopin: a-moll keringő, op. 34/2
Chopin: a-moll keringő
Chopin: e-moll keringő, op. posth.
Debussy: Prelűdök, 1. kötet – 10. Az elsüllyedt katedrális, 8. A lenhajú lány, 6. Lépések a hóban, 12. Minstrels (Bohócok)
Debussy: A boldog sziget

Kiss Péter (zongora)

Kiss Péter a hazai zenei élet újító gondolkodású zongoraművésze, aki szeret merész darabválasztásaival és elképzeléseivel új megvilágításba helyezni akár klasszikus műveket is. A Junior Prima- és Artisjus-díjas muzsikus ezúttal olyan kompozíciókkal örvendezteti meg közönségét, melyek ugyan népszerűek, ám a koncertműsorokban ritkán jelennek meg: „Karácsony táján szívesen hallgatjuk a jól ismert dallamokat, és bár a hangversenyemen megszólaló művek nem az ünnephez kötődnek, mégis kellemes kikapcsolódást adhatnak a felkészülés néhol zaklatott időszakában.” – vallja az este művésze. Az 1798-ban keletkezett Beethoven-szonáta alcíme már több mint kétszáz éve vita tárgya: egyes források szerint Beethoven maga adta hozzá a „Pathétique” alcímet, míg mások szerint a kiadója tette azt a zeneszerző áldásával. A keringő eredeti, német nyelvű elnevezésével először egy 1754-es komédiában lehet találkozni, a 19. század elejére pedig az egyik legnépszerűbb tánccá vált Európa-szerte. A kor zeneszerzőit is megihlette: különböző formában és hangszerelésben komponáltak valcereket – hol szimfónia-tételként bukkant fel, hol pedig zongorára írt karakterdarabként –, így például Chopin egész életét is végigkísérte a műfaj. A keringőket Debussy-művek követik: előbb négy különböző karakterű prelűd, amelyet pont Chopin tett önálló koncertműfajjá, majd egy olyan, színekben és érzelmekben tobzódó darab, amely Aphrodité állítólagos szülőhelyén, Kythéra szigetén játszódik.
Kedves Közönségünk! Sorozatoktól független kedvezményrendszert kínálunk saját szervezésű koncertjeinkre

Az elérhető kedvezmények:

  • két különböző koncertre szóló jegy egyidejű vásárlása esetén 10% engedmény;
  • három különböző koncertre szóló jegy egyidejű vásárlása esetén 15% engedmény;
  • négy vagy több különböző koncertre szóló jegy egyidejű vásárlása esetén 20 % engedmény a vásárlás végösszegéből.
  • Zeneakadémia Extra szolgáltatásra regisztrált vásárlók ezeken felül további 5% kedvezményben részesülnek.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

2 900, 3 900 Ft