Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Concerto Budapest - Hallgassunk Schubertet! 4.

2022. december 3. 19.30-22.00

Nagyterem

Concerto Budapest - Hallgassunk Schubertet! 4.

Időpontváltozás

Schubert: a-moll („Arpeggione”) szonáta, D. 821
Schubert: A pisztráng, D. 550
Schubert: Margit a rokkánál, D. 118
Schubert: Szilviához, D. 891
Schubert: Tartaroszi csoport, D. 583
Schubert: Alkonypírban, D. 799
Schubert: Rémkirály, D. 328

SZÜNET

Schubert: 9. (C-dúr) szimfónia, D. 944

Juliane Banse (szoprán)
Maxim Rysanov (brácsa), Rozsonits Ildikó (zongora)
Concerto Budapest
Vezényel: Baráti Kristóf, Keller András

Az esti koncert nyitószáma újra csak egy melléknévvel felruházott kamaradarab, az a-moll („Arpeggione”) szonáta lesz. Ez az 1824-es szerzemény arról a ma már jószerint csak történeti kuriózumként emlegetett, a divatból teljességgel kihullott hangszerről kapta a nevét, amely a gitárral rokon, a csellóra hasonlít és vonóval szólaltatják meg. A szonáta Maxim Rysanov előadásában most brácsán hangzik el, zongorán kíséri a Virtuózokban felfedezett Rozsonits Ildikó. Schubert, a jelentős dalköltő, „a dal jámbor fejedelme” – az 1828-ban elhunyt zeneszerzőt így búcsúztatták és tisztelték tovább élő kortársai, jeléül annak, hogy szinte példátlanul gazdag daltermésének megannyi darabja már akkor népszerűvé vált, amikor Schubert más műfajokban alkotott műveit még nem, vagy csak alig ismerték (el). A Schubert-napot lezáró és betetőző koncert első felében a dalénekesként világszerte ünnepelt német szoprán, Juliane Banse az életmű – és egyszersmind a Lied műfajának – reprezentatív gyöngyszemeit készül megszólaltatni: A pisztrángtól a goethei Rémkirályig. A szünetet követően azután a „mennyei hosszúságú” C-dúr szimfónia, a Concerto Budapest repertoárjának egyik sokat csiszolt ékköve hangzik el. A mű, amelynek számozásával kapcsolatban még fel-felmerülnek ugyan ellentétes álláspontok, ám amelynek nagyságát jószerint azóta nem vonja kétségbe senki emberfia, hogy a felkutatói érdemű Schumann baráti biztatására Mendelssohn a posztumusz ősbemutatón, 1839-ben a lipcsei közönség elé bocsájtotta.

 

Kedves Közönségünk! 

A Concerto Budapest a ‘Hallgassunk Schubertet! 4.’ koncertjét az eredetileg meghirdetett 2022. december 3-a helyett 2023. január 28-án rendezi meg.

A megváltott jegyek és bérletek automatikusan érvényesek az új időpontra.

Jegyvisszaváltás 2022. december 18-ig lehetséges az alábbiak szerint:
  • Az online megvásárolt jegyeket rendszerszolgáltatónk, az Interticket Kft. által kialakított űrlapon igényelhetik vissza.
  • A Zeneakadémia jegypénztárában megvett jegyeket a Zeneakadémia pénztára váltja vissza.
  • Egyéb jegyirodában megvett jegyekre a visszaváltási igényt ITT jelezhetik.

Kérdés esetén az alábbi e-mail címen érdeklődhetnek: jegy [at] concertobudapest [dot] hu

Köszönjük megértésüket!

 

Rendező:

Concerto Budapest

Jegyár:

2 500, 3 500, 4 500 Ft