Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz
Szkrjabin 150

2022. október 10. 19.30-22.00

Nagyterem

Orosz Zenei Fesztivál

Szkrjabin 150

Szkrjabin misztikus világa

Elmarad

Szkrjabin: 2. (c-moll) szimfónia, op. 29

SZÜNET

Szkrjabin: fisz-moll zongoraverseny, op. 20
Közreműködik: Szabó Marcell (zongora)
Szkrjabin: Prométheusz, a tűz költeménye, op. 60
Közreműködik: Balogh Ádám (zongora)

Kodály Filharmonikusok Debrecen
Kodály Kórus Debrecen
Vezényel: Anton Saburov

Ötödik alkalommal rendezik meg az Orosz Zenei Fesztivált, mely idén az orosz posztromantikus zene egy különös alakjára fókuszál. 150 éve született Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin, akinek életútját végigkísérte a misztikum iránti vágy és érdeklődés. Élete első felében Chopin volt rá nagy hatással, az öttételes 2. szimfónia, illetve első zenekari műve, a fisz-moll zongoraverseny is ezt a korszakot képviseli. Élete második felében messianisztikus látomásai voltak, a világ megváltását kompozícióival kívánta megvalósítani. Ennek egyik legfontosabb példája a Prométheusz című szimfonikus költeménye, amely a szerző utolsó zenekari műve. A Szkrjabin „misztikus akkordjára” épülő monumentális műben zenekar, kórus, zongora (és a szerző eredeti tervei alapján színorgona) próbálja meg az áhított transzcendentális állapotot elérni. Az est karmestere a fiatal orosz Anton Saburov, aki több nemzetközi karmesterverseny díjazottja.

Kedves Közönségünk!, kedves Jegyvásárlónk!

A Zeneakadémia Nagytermébe meghirdetett Szkrjabin misztikus világa c. előadás 2022. október 10-én elmarad, helyette az eredetileg 2022. október 11-re, Solti terembe meghirdetett Szkrjabin két arca c. koncert kerül megrendezésre a Nagyteremben ugyanezen a napon.

A Nagytermi koncertre megváltott jegyek érvényesek az új előadásra, amennyiben pedig vissza kívánja váltani, kérjük szándékát jelezze 2022.szeptember 24-ig.

Köszönjük megértését:

Orosz Zenei Fesztivál Szervezők

Rendező:

Tér-Forma-Stúdió 88 Kkt.

Jegyár:

2 900, 3 500, 4 000, 4 900 Ft