Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György
Budafoki Dohnányi Zenekar / BDZ-nap

2022. szeptember 25. 11.00-22.00

Nagyterem

Budafoki Dohnányi Zenekar / BDZ-nap

11.00 • Nagyterem
PÁRBESZÉD AZ ISTENEKKEL

Megérthető zene
Családi hangverseny karmesteri magyarázattal

Mozart: 41. (C-dúr) szimfónia, K. 551 („Jupiter”)

Előad és vezényel: Hollerung Gábor


Mozart 1788-ban jegyezte be szimfóniáját a többé-kevésbé rendszeresen vezetett műjegyzékébe, Szimfónia zárófúgával elnevezéssel. A Jupiter melléknév először egy 1821-es koncertnaptárban jelenik meg írásban. Az elnevezés találó, mert joggal érezhetjük úgy, hogy Mozart ezzel a művével bebocsátást nyert az Olimposzra. A mű első tétele jellegzetes párbeszéd az istenekkel, egy kérlelhetetlen kijelentő mód és egy szívből jövő kérdéssor áll egymással szemben. Ez a kettősség szokatlan módon a második tételben is fellelhető. A harmadik tétel a zenetörténet egyik utolsó igazi menüettje. A negyedik tétel pedig egy rejtélyes témára épül, melynek oly sok előfordulása van a zenetörténetben, de Mozart névjegy-motívumának is nevezik. A tétel vége egy különleges zeneszerzői bravúr, ahol egy rövid fúga csendül fel, ám nemcsak egyetlen témából, hanem a darabban megszólaló valamennyi zenei anyag egymásra torlasztásával.

Jegyárak: 3 000, 4 000 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS

_______________

14.30 • Nagyterem
Péter, Piroska meg a farkas – Családi mesejáték zenei asszociációkkal


Szövegíró és mesélő: Turcsányi Ildikó
Vezényel: Hollerung Gábor


Mese apának, anyának, nagyiéknak és főleg Neked arról, hogy ha a barátaink csak ránk számíthatnak, akkor igenis be merünk menni a sötét erdőbe és nem félünk a farkastól. Persze az sem árt, ha van egy legjobb barátunk és kicsit értünk az állatok nyelvén is.

Mindez rengeteg zenével Mozarttól John Williamsig!


A koncertet 5 éven felülieknek ajánljuk.

Jegyár: 500 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS

_______________

16.00 • Solti terem
Műhelybeszélgetés – Ki viszi át a művészetet…?


A beszélgetést vezeti: Ókovács Szilveszter (a Magyar Állami Operaház főigazgatója)

A beszélgetés további résztvevői:
- Hollerung Gábor (a BDZ ügyvezető zeneigazgatója)
- Juronics Tamás (a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője)
- Bakos-Kiss Gábor (a Győri Nemzeti Színház igazgatója)


A BDZ-NAP állandó eseménye egy-egy alkotói beszélgetés. Az idei eseményen különböző művészeti ágak képviselői ülnek egy asztalhoz, hogy zenéről, közönségről, jelenről, jövőről beszélgessenek.


A programra a belépés díjtalan a terem befogadóképességének a határáig.

_______________

18.00 • Nagyterem
Klasszikusoktól a filmzenékig – Zenei kalandozások a BDZ Big Banddel


BDZ Big Band: Csatos Ferenc, Monoki Attila, Nagy Antal, Puskás Csaba (trombita), Sütő András, Pálinkás Péter, Gáspár Olivér, Hegyi Gábor (harsona), Szepesi Bence, Horváth Marcell, Ablonczy Keve, Nagy Viktor, Mester Dániel (klarinét, szaxofon), Lázár Gyula (bőgő), Nagy Zsolt (dob), Csikós József (zongora)

Polyák Lilla, Gájer Bálint (ének)


A BDZ-NAP közönsége most hallhatja először a BDZ Big Bandet, amely egyedülálló módon a szimfonikus zenekar tagjaiból alakult, és rendszeres fellépője a BDZ-hez kapcsolódó rendezvényeknek, koncerteknek.

Mai műsorukkal az újraértelmezett, big band-köntösbe bújtatott klasszikus dallamoktól és filmzenéktől a hagyományos big band-zenéig hívnak minket közös kalandozásra. Ebben az izgalmas zenei utazásban két kiváló vendégművész, Polyák Lilla és Gájer Bálint kíséri el BDZ Big Bandet.

Jegyár: 1 500 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS

_______________

20.00 • Nagyterem
Esti varázslat

Dohnányi-bérlet


Saint-Saëns: Haláltánc, op. 40
R. Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyei, op. 28
Dukas: A bűvészinas
John Williams: Harry Potter – részletek

Vezényel: Guido Mancusi


A BDZ-NAP egy varázslatos esti programmal ér véget. A hangversenyre a zenekar első vendégkarmestere, Guido Mancusi olyan műveket válogatott, melyek valamilyen módon kapcsolódnak a mágiához. Saint-Saëns Haláltánc című műve egy igazi fekete misét idéz. Halljuk, amint éjfélt üt az óra, felbukkan a sátán, felhangolja hegedűjét, majd egy ördögi táncba kezd, mely egyre vérpezsdítőbb, egyre magával ragadóbb, és láthatóan még a kakaskukorékolásra sem akar véget érni. Végül a hajnal kivirradtával az ördögi tánc is elcsendesül. Till Eulenspiegel, a polgárpukkasztó csínytevő kalandjai elevenednek meg Strauss szimfonikus költeményében, mely híven követi hősünk útját a kalandokon keresztül elfogásáig, elítéléséig, majd az akasztófáig. A zene híven követi utolsó rándulásait az akasztófán, ám az ezt követő Till-motívum felcsendülése felteszi a kérdést: vajon tényleg sikeres volt az akasztás? Dukas Goethe balladájára írt szimfonikus költeményében a kis bűvészinas – mestere távollétében – elvarázsolja a seprűt, hogy az engedelmes szolgaként helyette végezze el a házimunkát. Igen ám, de a varázslat olyan jól sikerül, hogy a seprű önálló életre kel, elszabadul, önállósítja magát. Inasunk hiába próbálja megállítani varázslattal, erővel, végül kénytelen egy baltával darabokra aprítani. És ekkor – akár egy horrorfilmben – a seprű darabjai egyesével életre kelnek, és járják tovább vad ámokfutásukat. A mester a legjobb pillanatban tér haza, és egy egyszerű varázsszóval véget vet a felfordulásnak. Nincs varázslat Harry Potter nélkül. John Williams zenéje által megelevenedik előttünk a varázsvilág összes sejtelme, a varázslatos lények, a titokzatos múltbeli események. Egy olyan világ, amelybe mindannyian szeretnénk a mindennapok elől egy kicsit elmenekülni.

Jegyárak: 3 000, 3 800, 4 500 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS

 

Rendező:

Budafoki Dohnányi Zenekar