Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
Koncert No. 1

2022. július 15. 19.30-22.00

Nagyterem

Fesztivál Akadémia 2022

Koncert No. 1

Beethoven: Huszonhárom különböző nemzetiségű dal, WoO 158a / 16. Schöne Minka, ich muss scheiden (Ukrán dal)
Kovács Ágnes (szoprán), Bogányi Gergely (zongora), Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Dóra (cselló)
Bartók: Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre, BB 115
Balog József, Berecz Mihály (zongora), Rácz Zoltán, Holló Aurél (ütőhangszerek)

SZÜNET

Stravinsky: A katona története
Molnár Piroska (mesélő), Bezerédi Zoltán (ördög), ifj. Vidnyánszky Attila (katona), Kelemen Hanna (királylány)
Kokas Katalin (hegedű), Knut Erik Sundquist (nagybőgő), Bartek Zsolt (klarinét), Szergej Nakarjakov (trombita), Bogányi Bence (fagott), Sztán Attila (harsona), Joó Szabolcs (ütőhangszerek)
Vezényel: Kelemen Barnabás
Rendező: Ascher Tamás
Számos elemző szerint Bartók Béla életművének csúcsa a Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre. Az 1938-as ősbemutatón a zeneszerző és felesége, Pásztory Ditta által eljátszott mű a Liszt-¬díjas Balog József, a fiatal zongoraművész, Berecz Mihály, valamint két Kossuth-¬díjas ütőhangszeres művész, Rácz Zoltán és Holló Aurél előadásában szólal meg. Igor Stravinsky húsz évvel korábbi, „játékra és táncra írott elbeszélése”, A katona története különleges szereposztásban és koncepció szerint kerül színre a fesztivál nyitókoncertjén. A produkciót Ascher Tamás rendezi, Molnár Piroska lesz a mesélő, az egyes szerepekben pedig Bezerédi Zoltánt, ifj. Vidnyánszky Attilát és Kelemen Hannát láthatjuk. Az ördöggel szerződést kötő katona fausti történetéhez a világháborús körülmények miatt minimálisra redukálta a zenekart Stravinsky, s a hangszercsoportok legjellegzetesebb tagjait ezúttal olyan nemzetközi világsztárok képviselik, mint az osztrák Andreas Ottensamer, „a trombita Carusójának” nevezett orosz–izraeli trombitavirtuóz, Szergej Nakarjakov vagy a norvég nagybőgő fenomén, Knut Erik Sundquist. Az ukrajnai háború áldozatainak emlékére a koncertet és a fesztivált egy ukrán népdal nyitja, Beethoven ritkán hallható feldolgozásában.
Élő közvetítés a Zeneakadémia Online Koncertterméből, FB oldalán és YouTube csatornáján.

Rendező:

Fesztivál Akadémia Budapest

Jegyár:

3 750, 4 500, 5625, 6 000 Ft