Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak
Concerto Budapest – Premier

2022. május 14. 22.00-23.00

Nagyterem

PREMIER sorozat

Concerto Budapest – Premier

Kremerata Baltica

Schubert – Alekszandr Raszkatov/Raminta Šerkšnytė/Andrejs Osokins/Victor Kissine/Leonyid Gyeszjatnyikov: Eine (andere) „Winterreise“ – öt dalciklus (magyarországi bemutató)

Kremerata Baltica

A több zeneszerző együttműködéséből létrejött ciklus Gidon Kremer kezdeményezésére, illetve a Kremerata Baltica alapításának 25. évfordulójára született. Kremer pályája során számos zeneszerzőt inspirált, valamint olyan megbízásokkal ösztönözte őket új művek írására, melyek valamilyen módon a régmúlthoz is kapcsolódnak. A „Winterreise” projekt előtt tíz évvel BACH, avagy a hangszerelés művészete – Tisztelgés Glenn Gould előtt címmel hét zeneszerzőt kért fel, hogy készítsenek változatokat a Das Wohltemperierte Klavier részletei alapján. Schubert alakja viszont már jóval korábban megjelent az együttes új-zenei repertoárján, Leonyid Gyeszjatnyikov (Leonid Desyatnikov) a Kremerata Baltica és Gidon Kremer számára írta a „Wie der alte Leiermann...” című új, hegedűre és vonószenekarra írt kompozícióját. A darab címe a Téli utazás utolsó dalára utal, melyről Gyeszjatnyikov megjegyezte, hogy bár a 19. század első harmadában keletkezett, mégis a minimalizmus egyik legnagyobb remekműve. Saját darabja nem parafrázis, nem szabad fantázia, csupán egy érdekes, kommentárként is olvasható kirakósjáték, melyben saját stílusa és a schuberti kor zenei nyelve ötvöződik. Ehhez a kompozícióhoz csatlakozik most további négy alkotó (Raminta Šerkšnyte, Alekszandr Raszkatov, Victor Kissine és Georgijs Osokins), hogy a dalciklus további fejezeteihez fűzött zenei kommentárjaikkal egy olyan ciklust alkossanak, mely egyfelől egy „Másik Téli utazást” körvonalaznak, másfelől pedig megerősítenek abban a tudásunkban, hogy „Schubert a kortársunk”.

Rendező:

Concerto Budapest

Jegyár:

1 000 Ft