Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György
„Kötöttem bokrétát…”

2022. február 21. 19.00-21.00

Solti terem

„Kötöttem bokrétát…”

Bretz Gábor (ének) és Gráf Zsuzsanna (zongora) kamaraestje

Kodály: Öt dal, op. 9 – 1. Ádám, hol vagy? (Ady Endre versére); 5. Az erdő (Balázs Béla versére)
Kodály: Megkésett melódiák, op. 6 – 1. Magányosság (Berzsenyi Dániel versére); 7. A farsang búcsúszavai (Csokonai Vitéz Mihály versére)
Mahler: Rückert-dalok
Kodály: Énekszó, op. 1 – részletek

Bretz Gábor (ének), Gráf Zsuzsanna (zongora)
A Mahler-dalok között Friedrich Rückert verseit előadja (Csengery Kristóf műfordításában): Takács Bence

A Zeneakadémia online felületeinek közönsége már hallhatta az intézmény 2020-as ünnepi Kodály-hangversenyén Bretz Gábor és Gráf Zsuzsanna előadásában az Énekszó részleteit, mostani előadásukkal pedig már a szerző születésének 140. évfordulójára emlékeznek. Az este mottójának az utolsó dal szövegkezdetét tűzték ki, az 1907 és 1909 között, népi verseket felhasználó sorozat mellett két másik, az I. világháború körüli években keletkezett, magyar költők műveit megzenésítő ciklusból is megszólalnak részletek. Szintén költemények szolgálnak Mahler 1901–1902-ben komponált öt dalának alapjául, Friedrich Rückert 19. századi német költő művészete különösen foglalkoztatta a komponistát ebben az időszakban (egy másik dalciklusában, a Gyermekgyászdalokban is az ő szövegeit használta fel). Az este előadóinak munkásságát többek közt Liszt Ferenc-díjjal és a Érdemes Művész kitüntetéssel is elismerték már, és mindketten évek óta oktatnak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Bretz Gábor 2005-ben nyerte meg az athéni Maria Callas Énekverseny nagydíját, azóta fellépett többek közt a New York-i Metropolitanben, a londoni Royal Opera House-ban és a milánói Scalában, emellett majdnem húsz éve énekel a Magyar Állami Operaházban. Gráf Zsuzsanna a Kodály-módszer és a kodályi szellemiség elhivatott nagykövete a hazai koncertéletben és oktatásban éppúgy, mint külföldi fesztiválok, egyetemek vendégelőadójaként. 1989-es alapítása óta vezeti az Angelica Leánykart, kevésbé köztudott azonban, hogy nemcsak ének-zenetanár-karvezető, hanem zongora diplomát is szerzett a Zeneakadémián, a mostani koncerten ez utóbbi előadói kvalitásait mutatja meg a közönség előtt.

Jegyár:

2 900, 3 900 Ft