Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
Kodály 139

2021. december 16. 19.30-22.00

Nagyterem

Kodály 139 A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Kodály: Énekszó, op. 1 – 2. Jöjj te hozzám, szép madárka; 3. Kinyílt a kalitka; 7. Ha ki szépet szeret; 9. Vékony a pókháló; 10. Azt gondolod rózsám; 15. Tudtad, tudtad; 16. Kötöttem bokrétát
Ortan Vivienne (ének), Alszászy Gábor (zongora)
Kodály: Duó hegedűre és csellóra, op. 7
Varga Oszkár (hegedű), Matuska Flóra (cselló)
SZÜNET
Kodály: Organoedia ad missam lectam (Csendes mise)
Szabó Balázs (orgona)

Műsorvezető: Tóth Endre

Kodály Zoltán születésnapja évtizedek óta a magyar zene piros betűs ünnepe, és idén sincs ez másképp. A koncert első felében az 1907 és 1909 között keletkezett, op. 1-es ciklusból szólal meg néhány dal, majd az I. világháború első évében készült és utolsó évében Waldbauer Imre és Kerpely Jenő által bemutatott Duó hangzik el. Az előadás második felében a Missa brevis, vagyis Rövid mise című alkotás orgonaátirata csendül fel a nagy hatású mester tiszteletére. A kalandos körülmények között keletkezett kompozíció orgonamiseként, azaz szöveg nélküli, úgynevezett csendes miseként fogant 1942-ben, Galyatetőn, ezt dolgozta át Kodály 1944 végén, egy óvóhelyen, bombák süvítése közepette, majd következő év februárjában az Operaház ruhatárában hangzott el először. Az orgonaváltozatot 1947-ben adták ki Magyarországon és Angliában, ezt hallhatjuk majd Szabó Balázs, a Zeneakadémia oktatójának tolmácsolásában.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

1 900 Ft