Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György
kamara.hu/1

2021. november 18. 19.00-21.30

Solti terem

kamara.hu – Az eltűnt idő nyomában

kamara.hu/1 A Zeneakadémia saját szervezésű programja

A Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja

Helyszíni és online koncert

Janáček: Mládí (Ifjúság)
Kaczander Orsolya (fuvola), Klenyán Csaba (klarinét), Pápai Ákos (basszusklarinét), Rózsa Gerda (oboa), Lakatos György (fagott), Benyus János (kürt)
Mozart: Esz-dúr („Kegelstatt”) trió, K. 498
Mate Bekavac (klarinét), Szűcs Máté (brácsa), Simon Izabella (zongora)

SZÜNET

Fauré: Álom után, op. 7/1 (Pablo Casals átirata)
Fauré: Elégia, op. 24
Christoph Richter (cselló), Várjon Dénes (zongora)
Mendelssohn: D-dúr szextett, op. 110
Giovanni Guzzo (hegedű), Bársony Péter, Szűcs Máté (brácsa), Henrik Brendstrup (cselló), Devich Benedek (nagybőgő), Várjon Dénes (zongora)

A fesztivál művészeti vezetői: Simon Izabella és Várjon Dénes

Izgalmas keret szegélyezi az idei kamara.hu nyitókoncertjének műsorát: az ifjúság két különböző arca mutatkozik meg – ahogy Proust is a gyermekkorral indítja regényfolyamát. A hangverseny elején a 70 éves Janáček fúvósszextettje hallható, amelyben gyermekkorára emlékszik vissza a szerző. Vagy épp sikerekben és inspirációban gazdag kései éveit éli meg második ifjúságként? Akárhogy is, egy idős ember fiatalságról festett zenei portréja ez. A koncert fináléja ugyancsak négytételes szextett – pontosan száz évvel korábbról. Ez esetben a 15 éves Mendelssohn próbál kitörni – és kis is tör – az ifjúság börtönéből, hogy csodagyerekből felnőtt zeneszerzővé nőjön. Az örökgyerek Mozart zenéje mellett helyet kap még a regényben sokat emlegetett Fauré is. Az Álom után akár a koncert címe is lehetne, hiszen Az eltűnt idő nyomában épp egy fokozatos ébredéssel veszi kezdetét. Az álmodozó, néhol bágyadt zenei világot Fauré dallamos korszakának záróköve, a tartalmas beszélgetésre emlékeztető Elégia mélyíti el.
Élő közvetítés a Zeneakadémia Online Koncertterméből, FB oldalán és YouTube csatornáján.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

3 500, 4 500 Ft