Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Doppler 200

2021. november 15. 19.00-21.00

Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Kamaraestek a Régi Zeneakadémián

Doppler 200 A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Doppler: Duettino sur des motifs hongrois, op. 36
Doppler: Souvenir du Rigi, op. 34
Doppler: Airs valaques, op. 10
Doppler: Andante és rondo, op. 25
Doppler: Duettino americain, op. 37
Doppler: Nocturne, op. 19
Doppler: Magyar fantázia, op. 35

Fajd-Kerner Mária, Bálint János (fuvola), G. Horváth László (hegedű), Zempléni Szabolcs (kürt), Szabó Ferenc János (zongora), Fajd Gergő (csőharang)

„Idegenben született, idegenben hunyta szemeit örök álomra, magyarul se igen tanult meg s mégis a mienk” – írták halála után Doppler Ferencről (1821–1883), a fuvolavirtuóz zeneszerzőről, akinek életművét most, születésének kétszázadik évfordulóján is szintúgy a magunkénak érezhetjük. Ehhez azonban mindenekelőtt jobban meg kell ismernünk azt, s éppen ehhez segít majd hozzá minket ez a bicentenáriumi koncert, amelynek programja reprezentatív mintát kínál Doppler változatos zeneszerzői terméséből. Markánsan magyaros hangvételű kompozíciók és hangulatos szalondarabok, a fuvolisták, ezúttal Kerner Mária és Bálint János hangszeres virtuozitását próba elé állító bravúrszerzemények, Ferenc mellett az öccse és gyakori alkotótársa, a szintén fuvolás és zeneszerző Doppler Károly (1825–1900) munkássága előtt is tisztelegve.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

2 000 Ft