Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
Wrocław Baroque Ensemble

2021. november 11. 19.00-21.00

Solti terem

Tiszta Barokk

Wrocław Baroque Ensemble

Szarzyński: D-dúr triószonáta
Żebrowski: Vesperae in D – Dixit Dominus, Laudate pueri, Laetatus sum, Nisi Dominus, Lauda Jerusalem Dominum, Magnificat

SZÜNET

Gorczycki: Tristes erant apostoli
Gorczycki: Jesu corona virginum
Gorczycki: Completorium

Wrocław Baroque Ensemble
Vezényel: Andrzej Kosendiak
Műsorvezető: Tóth Endre

Valljuk be, nem sokat tudunk a Chopin előtti lengyel zenéről, és ennek nemcsak a zeneszerzők nevében előforduló furcsa betűk az okai. Pedig már a reneszánsz idején, a 16–17. században is virágzottak a művészetek a Vasa-uralkodók udvarában, és később is magas színvonalú, a nyugat-európai muzsikára is ható zenei élet zajlott az 1795-ig fennállt Lengyel–Litván Unióban. E sokszínű, de elfeledett lengyel repertoár felfedezésére és megszólaltatására alapította 2006-ban Andrzej Kosendiak karmester a korhű hangszereken játszó Wrocław Baroque Ensemble-t. A nem mindennapi kitekintésre hívó programban rácsodálkozhatunk, milyen zenék születtek és szóltak Palestrina, Monteverdi és Schütz korában ezen a vidéken, és eldönthetjük, jogosan kerültek-e a feledés homályába ezek a kompozíciók. Annyit előre bocsáthatunk: a világhírű lengyel együttes előadását hallgatva nem fogunk tudni igennel válaszolni. A koncert a lengyel Kulturális, Nemzeti Örökségvédelmi és Sportminisztérium támogatásával valósul meg, az \'Inspiráló kultúra\' program keretében.
 

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont és a Lengyel Intézet Budapest

Támogató:

A Lengyel Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége

Jegyár:

2 900, 3 900 Ft