Rohmann Ditta és Fejérvári Zoltán

2021. október 5. 19.00-21.00

Solti terem

Kamarazene karnyújtásnyira

Rohmann Ditta és Fejérvári Zoltán A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Elmarad

Beethoven: 4. (C-dúr) cselló-zongora szonáta, op. 102/1
Schubert: a-moll („Arpeggione”) cselló-zongora szonáta, D. 821

SZÜNET

Schubert: 1. (D-dúr) hegedű-zongora szonáta, D. 384 (Rohmann Ditta átirata öthúros csellóra és fortepianóra)
Beethoven: 5. (D-dúr) cselló-zongora szonáta, op. 102/2

Rohmann Ditta (cselló), Fejérvári Zoltán (fortepianó)

Erdődy Péterné, született Niczky Mária Anna, ez a magyar arisztokrata hölgy hírnevét Beethovennel kialakított bizalmas barátságának köszönheti. A zeneszerző pártfogója, sőt „gyóntatója” volt ugyanis, akit futólag még azzal is meggyanúsított egyik-másik zenetörténész, hogy ő lett volna az a bizonyos „halhatatlan kedves”. Ez a feltételezés ugyan alighanem téves, az viszont bizonyos, hogy neki szólt annak a két, 1815-ben komponált cselló-zongora szonátának az ajánlása, amelyet Rohmann Ditta és Fejérvári Zoltán közös kamaraestjén is hallhatunk. A műsor másik szerzője a Beethoven titáni közelségét kétségkívül megérző, de azon sikerrel túllépő Schubert, akitől elhangzik egyik korai hegedűszonatinája (Rohmann Ditta átiratában), valamint a nyolc évvel később keletkezett a-moll szonáta, amely melléknevével máig őrzi egy afféle vonóval megszólaltatott gitár, az arpeggione emlékét. Az este folyamán is találkozhatunk két hangszer-különlegességgel: Rohmann Ditta a Schubert-műveket öthúros csellón, Fejérvári Zoltán pedig a hangverseny teljes programját a Budavári Önkormányzat tulajdonában lévő 18. századi fortepiano-kópián játssza.
 
 

Tisztelt Közönségünk! Rohmann Ditta és Fejérvári Zoltán 2021. október 5-i koncertje elmarad, a hangversenyt 2021. november 16-án rendezzük meg. Az október 5-re megváltott jegyek érvényesek a november 16-i koncertre.

Szíves megértésüket köszönjük.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

Jegyár:

2 900, 3 900 Ft

Sorozat:

Kamarazene karnyújtásnyira

A sorozat további eseményei:

2024. 12. 10
19:00
Kamarazene karnyújtásnyira

Sibelius kamarazenéje

Szabadi Vilmos, Gulyás Márta, Bársony Péter és Ludmány Sebestyén

Solti terem