Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek
Gallardo, Baráti, Margulis...

2021. július 24. 19.30-22.00

Nagyterem

Fesztivál Akadémia 2021

Gallardo, Baráti, Margulis...

Helyszíni és online koncert

Poulenc: d-moll versenymű két zongorára
Balog József, Fejérvári Zoltán (zongora)
Mozart: Esz-dúr zongoraötös, K. 452
Clara Dent-Bogányi (oboa), Mate Bekavac (klarinét), Lakatos György (fagott), Alec Frank-Gemmill (kürt), Csalog Gábor (zongora)

SZÜNET

Csajkovszkij: Emlék egy kedves helyről, op. 42 – 1. Meditáció
Alissa Margulis (hegedű), Balog József (zongora)
Dvořák: Esz-dúr vonósötös, op. 97
Baráti Kristóf, Jonian Ilias Kadesha (hegedű), Kelemen Barnabás, Maxim Rysanov (brácsa), Fenyő László (cselló)
Francis Poulenc a kategóriafetisiszták rémálma, és ez az 1932-ben komponált, Balog József és Fejérvári Zoltán összeszokott duójának előadásában hallható kétzongorás versenyművére is igaz: irgalmatlan tempójú perpetuum mobile szakaszok, meditatív pillanatok, félelmetes gesztusok, bárgyú motívumok, mozarti témák, jazzes harmóniák, gamelán hatás – a széttartó elemek felsorolása hosszan sorolható, és mégis, a francia szerző kreatív energiái olyan erősek, hogy képesek ellenállhatatlan egységbe forrasztani az őt ért hatásokat. A lenyűgöző stíluskavalkád után az egységes hang mintapéldája, Mozart fúvósokra és zongorára írott kvintettje következik a koncerten, világklasszis fúvósok (Mate Bekavac, Alec Frank-Gemmill, Lakatos György) és Csalog Gábor előadásában: az a mű, amelyet maga Mozart is a legjobban sikerült darabjának nevezett egyik levelében. A koncert második felében aztán Csajkovszkij gyönyörű hegedűdarabja, a Meditáció után a vonós kamarairodalom egyik ékköve következik. A Baráti–Kadesha–Kelemen–Rysanov–Fenyő „supergroup” előadásában megszólaló Dvořák-vonóskvintett 1894-es New York-i ősbemutatója után az egyik kritikus azt írta, hogy „kisebb kötetet lehetne megtölteni a darab szépségeinek felsorolásával.”
Fazekas Gergely zenetörténész a koncertet megelőzően 18.30-tól műismertető előadást tart a koncert programja kapcsán az I. előadóteremben. Az előadás a 19.30 órai hangversenyre vásárolt jeggyel látogatható.
Ingyenes élő online közvetítés a Fesztivál Akadémia és a Zeneakadémia FB oldalán és YT csatornáján, a Fesztivál Akadémia honlapján, a Zeneakadémia Online Koncertterméből, valamint a Papageno honlapján.

Rendező:

Fesztivál Akadémia Budapest

Jegyár:

8 000 Ft