Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója
Bell, Fejérvári, Bekavac…

2021. július 21. 19.30-22.00

Nagyterem

Fesztivál Akadémia 2021

Bell, Fejérvári, Bekavac…

Helyszíni és online koncert

Chausson: Poème, op. 25
Joshua Bell, Alissa Margulis, Jonian Ilias Kadesha (hegedű), Bársony Péter (brácsa), Kokas Dóra (cselló), Fejérvári Zoltán (zongora)
Leopold Mozart és Wolfgang Amadesus Mozart levelezése
Haumann Péter, Haumann Máté
Mozart: A-dúr klarinétötös, K. 581
Mate Bekavac (klarinét), Kelemen Barnabás, Kelemen Gáspár (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Kokas Dóra (cselló)

SZÜNET

Brahms: f-moll zongoraötös, op. 34
Joshua Bell, Kokas Katalin (hegedű), Kelemen Barnabás (brácsa), Nicolas Altstaedt (cselló), Fejérvári Zoltán (zongora)
Ernest Chausson szólóhegedűre és zenekarra írott Költeménye a francia romantika talán legizzóbb hegedűműve (Turgenyev Diadalmas szerelem dala című novellája ihlette, eredetileg ez is lett volna a címe). Egy kamarazenei fesztiválon persze ilyesféle szimfonikus darabok nem szoktak megszólalni, még szerencse, hogy Chausson készített a műből egy olyan verziót, amelyben a zenekari kíséretet vonósnégyes és zongora játssza. És az is szerencse, hogy számunkra most Joshua Bell, napjaink egyik legünnepeltebb hegedűművésze fogja előadni a darabot, amelyből több mint harminc éve, 1991-ben, huszonnégy évesen készített káprázatos felvételt. Chausson műve mellett a kamarazenei repertoár két hófödte csúcsa áll a koncert programjában. Mozart A-dúr klarinétötöse, az utolsó Mozart-művek egyike, mégpedig a szlovén klarinétvarázsló, Mate Bekavac szólójával, valamint Brahms bemutatást aligha igénylő f-moll zongoraötöse, káprázatos előadógárdával: Joshua Bellhez a fesztivál két művészeti vezetőjén túl Nicolas Altstaedt és Fejérvári Zoltán csatlakozik.
Fazekas Gergely zenetörténész a koncertet megelőzően 18.30-tól műismertető előadást tart a koncert programja kapcsán az I. előadóteremben. Az előadás a 19.30 órai hangversenyre vásárolt jeggyel látogatható.
Ingyenes élő online közvetítés a Fesztivál Akadémia és a Zeneakadémia FB oldalán és YT csatornáján, a Fesztivál Akadémia honlapján, a Zeneakadémia Online Koncertterméből, valamint a Papageno honlapján.

Rendező:

Fesztivál Akadémia Budapest

Jegyár:

8 000 Ft