Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
Cohen, Hunter, Kovács…

2021. július 18. 19.30-22.00

Nagyterem

Fesztivál Akadémia 2021

Cohen, Hunter, Kovács…

Helyszíni és online koncert

Biber: Battalia
A Fesztivál Akadémia Budapest művészei
Jonathan Cohen (csembaló)
Telemann: G-dúr szvit, TWV 55:G10 („Burlesque de Quixotte”)
A Fesztivál Akadémia Budapest művészei
Jonathan Cohen (csembaló)
Ravel: Lúdanyó meséi
Várjon Dénes, Simon Izabella (zongora)
Várjon Liána (mesélő)

SZÜNET

Haydn: D-dúr zongoratrió, Hob. XV:24
Trio Gaspard: Jonian Ilias Kadesha (hegedű), Vashti Mimosa Hunter (cselló), Nicholas Rimmer (zongora)
Janáček: Pohádka (Tündérmese)
Vashti Mimosa Hunter (cselló), Nicholas Rimmer (zongora)
J. S. Bach: „Phoebus eilt mit schnellen Pferden” – ária a Weichet nur, betrübte Schatten című kantátából, BWV 202
J. S. Bach: „Wenn die Frühlingslüfte streifen” – ária a Weichet nur, betrübte Schatten című kantátából, BWV 202
J. Ch. Bach: „Mein Freund ist mein und ich bin sein” – ária a Meine Freundin, du bist schön című kantátából
Kovács Ágnes (szoprán)
A Fesztivál Akadémia Budapest művészei
Jonathan Cohen (csembaló)
Nincs kamarazenei fesztivál barokk zene nélkül, és nincs Fesztivál Akadémia Budapest napjaink egyik legjelentősebb barokk zenésze, Jonathan Cohen fellépése nélkül. Heinrich Ignaz von Biber Battalia című humoros darabja az 1673-as bécsi karneváli ünnepségekre készült, a bor istenének szól az ajánlása, és van benne minden a harci ricsajtól a részeg dínomdánomig. Georg Philipp Telemann Don Quijote-szvitje Cervantes regényhősének egyetlen napját beszéli el a hangszeres zene nyelvén, a szélmalmok, Sancho Panza és Dulcinea éppúgy megjelennek benne, mint a spanyol lovag nevezetes lova, Rosinante, illetve szolgájának ügető szamara. Ha a fesztivál mottója „Családfák”, és barokk zenéről beszélünk, nem maradhat ki programból a Bach család. A koncerten az angyali hangú Kovács Ágnes három menyegzői áriát énekel, kettőt Johann Sebastian Bachtól, egyet pedig a „nagy Bach” generációval idősebb másod-unokatestvérétől. És hogy ne csak barokk művek hangozzanak el a koncerten, arról a sokszorosan díjnyertes Trio Gaspard tagjai gondoskodnak: a koncert nyitószámaként egy kései, Beethovent előlegző Haydn-triót adnak elő, majd Janáček Tündérmese című, a szó szoros és átvitt értelmében is varázslatos darabját hallhatjuk Vashti Mimosa Hunter szólójával.
Fazekas Gergely zenetörténész a koncertet megelőzően 18.30-tól műismertető előadást tart a koncert programja kapcsán az I. előadóteremben. Az előadás a 19.30 órai hangversenyre vásárolt jeggyel látogatható.
Ingyenes élő online közvetítés a Fesztivál Akadémia és a Zeneakadémia FB oldalán és YT csatornáján, a Fesztivál Akadémia honlapján, a Zeneakadémia Online Koncertterméből, valamint a Papageno honlapján.

Rendező:

Fesztivál Akadémia Budapest

Jegyár:

8 000 Ft