Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója
Kremer, Rysanov, Kremerata…

2021. július 16. 19.30-22.00

Nagyterem

Fesztivál Akadémia 2021

Kremer, Rysanov, Kremerata…

Helyszíni és online koncert

Leonyid Deszjatnyikov: Levél Apához
Horti Lilla (szoprán), Fejérvári Zoltán (zongora)
Bartók: 44 duó két hegedűre, BB 104 – részletek
Kárpát-medencei népzenék
Kokas Katalin, Kelemen Barnabás (hegedű)
Pál István „Szalonna” és Bandája
Prokofjev: Négy tétel a Rómeó és Júliából, op. 64 (Vagyim Borizovszkij átirata)
Maxim Rysanov (brácsa), Fejérvári Zoltán (zongora)

SZÜNET

Piazzolla: Tres minutos con la realidad
Arturs Maskats: Midnight in Riga
Piazzolla – Andrej Puskarev: Le Grand Tango
Piazzolla – Andrej Puskarev: Little Italy
Piazzolla – Andrej Puskarev: Fuga y Misterio
Piazzolla – Andrej Puskarev: Celos
Piazzolla – Andrej Puskarev: Michelangelo 70
Gidon Kremer (hegedű), Giedrė Dirvanauskaitė (cselló), Andrej Puskarev (vibrafon)
Kremerata Baltica
A fesztivál tematikájának szellemében családi vonatkozású kompozíció indítja a nyitókoncertet: Levél Apához című dalában az ukrán származású zeneszerző, Leonyid Deszjatnyikov (1955) a tízéves Gidon Kremer levelét zenésítette meg. Ez a megindítóan szép darab nemcsak a teljes fesztivál számára adja meg az alaphangot, hanem a koncert második feléhez is kapcsolódik, amelyben a legendás litván hegedűművész és együttese, a Kremerata Baltica lép fel a száz éve született argentin zeneszerző, Astor Piazzolla műveiből nyújtott válogatással. Ahogy a tangó képes egyetlen zenei családdá avatni Dél-Amerikát és a Baltikum térségét, ugyanígy egyetlen zenei családként foghatjuk fel a Kárpát-medence vidékének muzsikusait is, akiknek összetartozását Pál István „Szalonna” és bandája, valamint Kokas Katalin és Kelemen Barnabás fogják demonstrálni Bartók-hegedűduók és autentikus népzenei dallamok egymás mellé állításával. És ha a téma a család, nem maradhat ki az európai kultúrtörténet legintenzívebb családi drámája, a Rómeó és Júlia sem, amelynek Prokofjev-féle feldolgozását Maxim Rysanov és Fejérvári Zoltán előadásában hallhatjuk.
Fazekas Gergely zenetörténész a koncertet megelőzően 18.30-tól műismertető előadást tart a koncert programja kapcsán az I. előadóteremben. Az előadás a 19.30 órai hangversenyre vásárolt jeggyel látogatható.
Ingyenes élő online közvetítés a Fesztivál Akadémia és a Zeneakadémia FB oldalán és YT csatornáján, a Fesztivál Akadémia honlapján, a Zeneakadémia Online Koncertterméből, valamint a Papageno honlapján.

Rendező:

Fesztivál Akadémia Budapest

Jegyár:

8 000 Ft