Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György
Budafoki Dohnányi Zenekar

2021. május 2. 11.00-13.00

Nagyterem

Megérthető zene

Budafoki Dohnányi Zenekar

Csak online

Wagner: Tannhäuser – Nyitány
Liszt: Les Préludes – szimfonikus költemény

Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel és előad: Hollerung Gábor

A szimfonikus költemény a 19. század második felének jellegzetes műfaja. Közvetlen előzményei közé tartoznak azok az operanyitányok (programnyitányok), amelyekben a nyitány tartalmazza az opera legfontosabb zenei motívumait, karaktereit. A szimfonikus költemény hátterében mindig meghúzódik egy program, amelyet a szerző sokszor csak utólag fogalmaz meg. De felfedezhető a műfajban az irodalom romanticizáló eszméinek hatása is. Az olyan örök érvényű gondolatok, mint élet-halál, elkárhozás-megdicsőülés, bőséges inspirációt adnak a zenei kifejezéshez. A zenekar ez alkalommal bemutat egy jellegzetes programnyitányt, a Tannhäusert, amely magába sűríti az opera legfontosabb motívumait, majd a szimfonikus költemény műfajának egyik alapvetését, a Les Préludes-öt ismerheti meg a közönség.

Élő közvetítés a Budafoki Dohnányi Zenekar YouTube csatornáján, valamint a Zeneakadémia honlapján, FB oldalán és YouTube csatornáján. További információ itt.

www.bdz.hu

Rendező:

Budafoki Dohnányi Zenekar