Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Budafoki Dohnányi Zenekar

2021. május 1. 19.30-22.00

Nagyterem

Budafoki Dohnányi Zenekar

Csak online

Rossini: Tell Vilmos – Nyitány
Ravel: G-dúr zongoraverseny

SZÜNET

Csajkovszkij: 6. (h-moll) szimfónia, op. 74 („Patetikus”)

Fejérvári Zoltán (zongora)
Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Baráti Kristóf

Elsőként Rossini Tell Vilmos című, négyfelvonásos, Schiller drámáját feldolgozó operájának nyitánya csendül fel. Ez Rossini utolsó operája, 1829. augusztus 3-án mutatták be Párizsban. Több mint négyórás hossza, valamint különleges énektechnikai követelményei miatt ritkán adják elő. A közismertté vált nyitány – amely az opera motívumait idézi fel – azonban gyakran hallható filmekben, rajzfilmekben. A G-dúr zongoraversenyt Ravel eredetileg nem is tervezte a világ elé tárni. Ezen a hangversenyen a mű szólistája Fejérvári Zoltán, Junior Prima Díjas, nemzetközileg ismert és elismert fiatal zongoraművész. A koncert Csajkovszkij egyik utolsó kompozíciójával zárul. A 6. („Patetikus”) szimfónia bemutatója 1893. október 28-án, 9 nappal a szerző halála előtt volt. A mű ekkor, Szentpéterváron nem okozott különösebben nagy feltűnést, mérsékelt sikert aratott. Ám néhány nappal később, Csajkovszkij halála napján az emberek már arról kezdtek suttogni, hogy a szimfóniában a szerző saját halálát írta meg.

Élő közvetítés a Budafoki Dohnányi Zenekar YouTube csatornáján, valamint a Zeneakadémia honlapján, FB oldalán és YouTube csatornáján. További információ itt.

www.bdz.hu

Rendező:

Budafoki Dohnányi Zenekar