Zenélő vadak

2021. április 25. 11.00-13.00

Solti terem

Liszt-kukacok Akadémiája – Zenélő természet

Zenélő vadak A Zeneakadémia saját szervezésű programja

10–15 éveseknek

Csak online

Csajkovszkij: Az évszakok, op. 37a – Szeptember
Paganini: 9. (E-dúr) caprice („Vadászat”)
ifj. Johann Strauss: Cigánybáró – Zsupán áriája
Schumann: Erdei jelenetek, op. 82 – Vadász a lesen
Papp Lajos: Állatképek – Kenguruk, Az oroszlán álma, Vágtató zebrák
Vinter: A vadász holdja
Bartók: Kilenc kis zongoradarab, BB 90 – Marcia delle bestie (Vadállatok indulója)
Mancini: Rózsaszín párduc
Pécsi József: Esti mese
Copland: A macska és az egér

Eckhardt Gábor, Pál Anikó (zongora), Gál-Tamási Anna (hegedű), Zajkás Boldizsár (basszbariton), Kasza Mónika (kürt), Fehér Szonja (fagott)
Mesélő: Mona Dániel

Hogy miként keletkezett a zene, azt nem tudjuk, de sokan gondolják úgy, hogy valamikor az ősi időkben az ember felfedezte a természet hangjainak szépségét, és megpróbálta a maga eszközeivel utánozni azt. Akárhogy is történt, a „klasszikusnak” is nevezett művészi zenében mindig fontos szerepet játszott a természet, illetve az a kérdés, hogy miként idézhető meg a körülöttünk lévő világ a zene segítségével. A Zeneakadémia ifjúsági programsorozata, a Liszt-kukacok Akadémiája most a zene és a természet viszonyát vizsgálja. A madarak és rovarok után leszállunk a földre, bemegyünk az erdőbe, de nem a fák suhogását és a szarvasbika bőgését fogjuk vizsgálni, hanem a különféle vad- és vadászzenéket. Kiemelt szerepet kap majd a kürt, a vadászat hangszere, amit hosszú ideig nem is használtak a művészi zenében, hanem valóban állatkergetési segédeszközként funkcionált kint, a terepen. Az est főszereplői a Zeneakadémia zongoratanára, számos ifjúsági koncert jól ismert alakja, Eckhardt Gábor és zenésztársai lesznek.
 
 
Online közvetítés a Zeneakadémia Online Koncertterméből, FB oldalán és YouTube csatornáján.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.