Vidovszky László retrospektív est II.

2021. március 28. 19.00-21.00

Solti terem

Itt és most

Vidovszky László retrospektív est II.

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Időpontváltozás

Vidovszky László: Autokoncert
Vidovszky László: Nárcisz és Echó

Moderátor: Fazekas Gergely
Szakács Ildikó (szoprán), Kun Ágnes Anna (mezzoszoprán), Varga Donát (tenor), Hámori Szabolcs (basszbariton)
Dargay Marcell, Tornyai Péter (asszisztens)
UMZE Kamaraegyüttes
Átlátszó Hangok kamarakórus
Vezényel: Rácz Zoltán
Rendező: Nagy Péter István

„Színház az egész világ” – mondja Shakespeare Ahogy tetszik című darabjának 2. felvonásában Jacques, és nehéz vele vitatkozni. Mivel a zene is része a világnak, Shakespeare-rel egyetértve mondhatjuk, hogy a zene is színház, mégpedig nemcsak az opera, az operett meg a musical, hanem minden zene. A Kossuth-díjas Vidovszky László három kultikus műve, amely a fesztivál programjain szerepel, különböző perspektívákból mutat rá a zene színpadi természetére. Az 1972-es Autokoncert mintha egy Beckett-dráma záróképe lenne: a színpadon állványokra rögzített hangszerek, ember sehol, két „játékos” a színfalak mögül irányítja a hangszerek lezuhanását és az abból létrejövő zenét. „Az üres színpadon harminc másodpercenként önmaguktól lezuhanó és hangot adó tárgyak tragikuma, költészete és az a végtelen ökonómia, amitől mindez szigorú zenei formává válik, mélyen megrázott” – mondta a műről Kurtág György. A darab a nyugati zenekultúra végének kérdését veti fel, s bizonyos értelemben az 1981-es opera, a Nárcisz és Echó is erről szól. Az önmagába beleszerető ifjú története, amelyet Ungvárnémeti Tóth László 19. századi drámája nyomán dolgoz fel Vidovszky, rendkívül tarka (ahogy egyes elemzői fogalmaznak: „posztmodern”) operai köntöst kap, amelyben a keringő, a csárdás, a ragtime, az operett és a nagyromantikus zongorazene egyaránt helyet kap, s áll össze valamiféle zenetörténeten túli stílussá.

 
 
Kedves Közönségünk! Az eredetileg 2021. március 28-ra meghirdetett VIDOVSZKY LÁSZLÓ RETROSPEKTÍV EST II. c. hangversenyt későbbi időpontban, 2021. október 16-án rendezzük meg. Köszönjük megértésüket!

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont, Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.