A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György
Keller András és a Zeneakadémia Kamarazenekara

2021. március 25. 19.30-22.00

Nagyterem

A zenekar mesterei

Keller András és a Zeneakadémia Kamarazenekara A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Bartók születésnap

Elmarad

Bartók: Divertimento, BB 118
Sosztakovics–Barsaj: c-moll kamaraszimfónia, op. 110a
Mahler: 5. szimfónia – 4. Adagietto

A Zeneakadémia Kamarazenekara
Vezényel: Keller András

Születésének 140. évfordulóján a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara olyan koncerttel ünnepli majd Bartók Bélát, amelynek műsorán az életmű egyik emblematikus vonószenekari alkotása fog megszólalni. A Divertimentót Paul Sacher, a Bázeli Kamarazenekar vezető karmestere rendelte meg 1939-ben, két évvel az általa bemutatott Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című darab nagy sikerű bemutatója után. A mű címe és a két szélső tétel karaktere utal a 18. század népszerű műfajára, a szólistacsoport és a zenekar szembeállítása pedig a barokk concerto grosso mintáját követi. Sosztakovics 1960-ban készült 8. vonósnégyesét teleszőtte korábbi műveiből vett idézetekkel, valamint gyakran használt zenei mottójával, a D-Esz-C-H motívummal. A kvartett máig az orosz mester egyik legnépszerűbb kompozíciója, melyet számos átirat, köztük a koncerten elhangzó, Rudolf Barsaj karmester által meghangszerelt változat is bizonyít. Az 5. szimfónia Adagiettója pedig Mahler életművének egyik leggyakrabban játszott darabja; a tétel szerelmi vallomás későbbi feleségének, Almának.
 

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

 

Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetőinek döntése alapján a Zeneakadémián nem rendezünk élő közvetítéseket tekintettel a romló járványhelyzetre.

Köszönjük megértésüket!

 

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.