A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György
Sebestyén Márta – Kodály nyomában

2021. március 18. 19.30-22.00

Nagyterem

Akusztikus, autentikus

Sebestyén Márta – Kodály nyomában A Zeneakadémia saját szervezésű programja

„Serkenj fel kegyes nép”

Csak online

Sebestyén Márta (ének, furulya)
Agócs Gergely (duda, furulya, hosszifurugla, tárogató), Andrejszki Judit (szoprán, csembaló), Sofia Labropoulou (kanun), Szabó Zsolt (viola da gamba), Pejtsik Panna (zongora)
Cickom Énekegyüttes, Haraszti-ikrek (ének)
Hungarian FolkEmbassy: Soós András (hegedű), Rosonczy Kovács Mihály (hegedű), Orsós Tamás (brácsa), Hegedűs Luca (cimbalom), Hanusz Zoltán (bőgő)
Hunyadi Véndiák Kórus (művészeti vezető: Sebestyénné Farkas Ilona)
Műsorvezető: Sebő Ferenc

Kodály nevezetes tétele szerint a zene tanulását kilenc hónappal a születés előtt kell elkezdeni. Ha van muzsikus, akinek ez megadatott, az Sebestyén Márta, aki zene iránti elhivatottságát zenepedagógus édesanyjától, Kodály egykori növendékétől kapta. Szellemi értelemben tehát „Kodály-unokának” is nevezhetjük Sebestyén Mártát, aki a nagy zeneszerző és népnevelő halálának ötvenedik évfordulóján édesanyja egykori mestere előtt tiszteleg. Kodály persze nemcsak a személyes szál miatt fontos számára, hanem a magyar népdalkincs felfedezésében játszott szerepe okán is, hiszen Kodály és Bartók, illetve követőik népzenekutatói munkája nélkül ma nem állna rendelkezésünkre az a csodálatos repertoár, amely Sebestyén Mártának kislány kora óta mindennapi kenyere. Szinte nincs olyan ország, ahol Sebestyén Márta ne képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. Valódi kulturális nagykövete Magyarországnak. Minden hazai díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: „Az év énekesnője” (1984), „Liszt Ferenc-díj” (1991), „Kossuth-díj” (1999), „Prima Primissima-díj” (2003), „Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt” (2005). Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjjal tüntették ki. Énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett „Angol Beteg” című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzenei albumán is. Sebestyén Márta az UNESCO Artist for Peace elismerés tulajdonosa és a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

A 2017. február 2-án készített koncertfelvételt a Zeneakadémia Online Koncerttermében, Facebook- és Youtube csatornáján közvetítjük.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont