Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György
Miriam Helms Ålien, Szabó Ildikó és Lajkó István

2021. március 3. 19.30-21.00

Nagyterem

Kamarazene - Y generáció 2021 tavasz

Miriam Helms Ålien, Szabó Ildikó és Lajkó István A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Csak online

Haydn: 39. (G-dúr) zongoratrió, Hob. XV:25
Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben (Jose Bragato átirata)

SZÜNET

Dvořák: 4. (e-moll) zongoratrió, op. 90 („Dumky”)

Miriam Helms Ålien (hegedű), Szabó Ildikó (cselló), Lajkó István (zongora)

Nem túlzás azt állítani, hogy ezen a kamaraesten a fiatal muzsikusok három teljesen különböző világba kalauzolják közönségüket, hiszen a műsoron szereplő három mű markánsan eltérő stílust képvisel – a zongorás triók keletkezési dátuma is három különböző évszázadra esik. Ám a darabokat mégis összeköti, hogy a zene eszközeivel mindegyik egy-egy nemzeti karaktert jelenít meg. Haydn Londonban komponált, klasszikus triójának sziporkázó zárótétele magyaros, verbunkos témákat dolgoz fel, Piazzolla szenvedélyes és magával ragadó darabja Argentína kulturális szimbólumának, a tangónak állít emléket. A műsor zárószámában Dvořák egy ukrán eredetű siratót (dumka) idéz meg, mely a 19. század második felében melankolikus, keserédes hangulatú hangszeres darabként a pánszlávizmus egyik zenei jelképévé vált. Muszorgszkij, Csajkovszkij, Moniuszko és Janáček egyaránt komponáltak dumkát, de a műfaj legismertebb és legnépszerűbb darabja alighanem mégis Dvořák ezen az estén elhangzó, különleges formában megfogalmazott „Dumky”-triója.

Online közvetítés a Zeneakadémia Online Koncertterméből, FB oldalán és YouTube csatornáján.
 
 

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

Nemzeti Kulturális Alap A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.