Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik 2.

2021. január 20. 19.30-22.00

Nagyterem

Kamarazene Nagyteremre

Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik 2. A Zeneakadémia saját szervezésű programja

FAB Ensemble

Csak online

Dvořák: 3. (Esz-dúr) vonósötös, op. 97
Baráti Kristóf, Jonian Ilias Kadesah (hegedű), Maxim Rysanov, Kelemen Barnabás (brácsa), Fenyő László (cselló)

SZÜNET

Brahms: 1. (g-moll) zongoranégyes, op. 25
Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Fenyő László (cselló), Balog József (zongora)

Műsorvezető: Fazekas Gergely

A FAB Ensemble ötlete a Fesztivál Akadémia Budapest két művészeti vezetőjétől, Kokas Katalintól és Kelemen Barnabástól származik. 2020-ban a járványhelyzet nem tette lehetővé külföldi vendégművészek meghívását a nyári fesztiválra, ezért kizárólag magyar (vagy Magyarországon élő) muzsikusokkal valósult meg az augusztus végi programsorozat, a több mint hatvan művész pedig felejthetetlen koncerteket adott. A FAB Ensemble tizenhárom tagja – a fiatal és középgeneráció kiemelkedő művészei –, és a hozzájuk társuló vendégek 2021 folyamán több mint tizenöt hangversenyt adnak, amíg másként nem lehetséges, közönség nélkül, interneten közvetített formában. Az együttes második koncertjén Baráti Kristóf, Fenyő László, Maxim Rysanov és Balog József csatlakoznak a két alapítóhoz, a hangverseny műsorán pedig két nagyszabású, romantikus mű szerepel. Antonín Dvořák 1893-es Esz-dúr vonósötöse az ugyanebben az időben komponált Újvilág szimfóniához hasonlóan eredeti módon keveri az európai klasszikus hagyomány és az amerikai őshonos zene elemeit. Az 1894. január 13-i ősbemutató másnapján a New York Times kritikusa azt írta, hogy „olyan műről van szó, amelyről az elemző egy kisebb kötetet írhatna anélkül, hogy kimerítené lelkesedését, vagy teljes mértékben leírná a darab szépségeit”. Dvořák egykori mentora, Johannes Brahms fiatalkori műve, a g-moll zongoranégyes tölti ki a hangverseny második félidejét: ez a klasszikus inspirációjú, de romantikus hevületű darab, amely Brahms első életrajzírója, Max Kalbeck visszaemlékezése szerint magyaros ihletésű zárótételével aratta a legnagyobb sikert a premieren.

 
A koncertet a Zeneakadémia Online Koncerttermében közvetítjük és/vagy követhető Facebook és/vagy Youtube csatornánkról is.
A hangverseny szünetében Mácsai János és Mácsai Pál beszélgetnek irodalomról, zenéről.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont és a Fesztivál Akadémia Budapest