A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak
Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik 1.

2021. január 10. 19.30-22.00

Nagyterem

Kamarazene Nagyteremre

Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik 1. A Zeneakadémia saját szervezésű programja

FAB Ensemble

Csak online

Brahms: Brácsadalok, op. 91
Horti Lilla (szoprán), Kokas Katalin (brácsa), Fejérvári Zoltán (zongora)
Ravel: a-moll zongoratrió
Kelemen Barnabás (hegedű), Várdai István (cselló), Fejérvári Zoltán (zongora)

SZÜNET

Leclair: F-dúr szonáta két hegedűre, op. 3/4
Kokas Katalin, Kelemen Barnabás (hegedű)
Enescu: C-dúr vonósoktett, op. 7
Kokas Katalin, Langer Ágnes, Pusker Júlia, Homoky Gábor (hegedű), Maxim Rysanov, Kelemen Barnabás (brácsa), Várdai István, Kokas Dóra (cselló)

Műsorvezető: Fazekas Gergely, Molnár Piroska

A FAB Ensemble ötlete a Fesztivál Akadémia Budapest két művészeti vezetőjétől, Kokas Katalintól és Kelemen Barnabástól származik. 2020-ban a járványhelyzet nem tette lehetővé külföldi vendégművészek meghívását a nyári fesztiválra, ezért kizárólag magyar (vagy Magyarországon élő) muzsikusokkal valósult meg az augusztus végi programsorozat, a több mint hatvan művész pedig felejthetetlen koncerteket adott. A FAB Ensemble tizenhárom tagja – a fiatal és középgeneráció kiemelkedő művészei –, és a hozzájuk társuló vendégek 2021 folyamán több mint tizenöt hangversenyt adnak, amíg másként nem lehetséges, közönség nélkül, interneten közvetített formában. Az első koncerten Várdai István, Kokas Dóra, Horti Lilla, Maxim Rysanov és Fejérvári Zoltán lesznek az alapítók kamarapartnerei: elsőként Brahms két, énekhangra, zongorára és brácsára komponált dalát hallhatjuk (a mű dedikációja a legendás hegedűsnek, Joachim Józsefnek és feleségének szól), utána Ravel álomszerű zongoratriója következik (a mű, amelyre a maláj költészet éppúgy hatott, mint a fandangót táncoló dél-francia fagylaltárusok éneklése), hogy aztán a francia barokk hegedűfenomén, Jean-Marie Leclair egy duóját követően egy százhuszonegy éves kompozícióban egyesüljenek a jelenlévő vonós erők a nagyszerű meghívott művészekkel (Langer Ágnessel, Pusker Júliával és Homoky Gáborral): a tizenkilenc éves Georges Enescu dupla vonósnégyesre írott oktettje, ez az energiáktól duzzadó, ifjúkori remekmű zárja a FAB Ensemble első koncertjét.

 
A koncertet a Zeneakadémia Online Koncerttermében közvetítjük és/vagy követhető Facebook és/vagy Youtube csatornánkról is.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont és a Fesztivál Akadémia Budapest