Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György
Vidovszky László retrospektív est I.

2021. január 8. 19.00-21.00

Nagyterem

Vidovszky László retrospektív est I.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál nyitókoncertje

Csak online

Vidovszky László: Schroeder halála
Balog József (zongora), Balogh Máté, Dargay Marcell, Tornyai Péter (asszisztens)

Moderátor: Fazekas Gergely

„Színház az egész világ” – mondja Shakespeare Ahogy tetszik című darabjának 2. felvonásában Jacques, és nehéz vele vitatkozni. Mivel a zene is része a világnak, Shakespeare-rel egyetértve mondhatjuk, hogy a zene is színház, mégpedig nemcsak az opera, az operett meg a musical, hanem minden zene. A Kossuth-díjas Vidovszky László három kultikus műve, amely a fesztivál programjain szerepel, különböző perspektívákból mutat rá a zene színpadi természetére. Az 1975-ös zongoramű, a Schroeder halála – amelynek címe a Snoopy-képregények Beethoven-rajongó hősét idézi meg – ugyancsak erőteljes színpadi hatást kelt. A zongora teljes hangterjedelmében fel és alá skálázó zongorista mellett ugyanis ott áll a hangszernél három preparátor (ebben az esetben három fiatal zeneszerző), akik a húrok közé helyezett tárgyak révén folyamatosan módosítják a zongora hangzását, végül teljesen elnémítják, hogy az utolsó pillanatokban a zongorista a néma hangszeren skálázzon tovább.
 
A koncertet a Zeneakadémia Online Koncerttermében közvetítjük és/vagy követhető Facebook és/vagy Youtube csatornánkról is.
 

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont, Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.