Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Central European String Quartet

2020. november 27. 19.00-21.00

Solti terem

A tehetség kötelez

Central European String Quartet A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Elmarad

Dvořák: 12. (F-dúr) vonósnégyes, op. 96 („Amerikai”)
Dvořák: 10. (Esz-dúr) vonósnégyes, op. 51

SZÜNET

Dvořák: 2. (A-dúr) zongoraötös, op. 81

Central European String Quartet: Miranda Liu, Soós Máté (hegedű), Máté Győző (brácsa), Szabó Judit (cselló)
Lajkó István (zongora)

A 2017-ben alapított Central European String Quartet A tehetség kötelez című sorozat keretében Antonín Dvořák-esttel várja a közönséget. A vonósnégyest a huszonnégy éves Miranda Liu vezeti. A koncert első felében két Dvořák-vonósnégyes szólal meg: elsőként a híres F-dúr („Amerikai”) kvartett, amelyet az 1890-es években az Egyesült Államokban komponált a cseh zeneszerző, aki 1892 és 1895 között az Amerikai Nemzeti Konzervatórium igazgatójaként dolgozott New Yorkban; második darabként pedig a „szláv” címkével felruházott Esz-dúr vonósnégyes következik. A szünet után a Zeneakadémia oktatója, Lajkó István zongoraművész csatlakozik a vonósnégyeshez: Dvořák klasszikus formálású A-dúr zongoraötösét játsszák el. Ebben a darabban is megjelennek a Dvořákra jellemző cseh nemzeti elemek, például a táncos, gyors harmadik tételben.

 

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

Jegyár:

2 900 Ft