A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak
Szolnoki Szimfonikus Zenekar

2020. november 11. 19.30-22.00

Nagyterem

Szolnoki Szimfonikus Zenekar

250. Beethoven-évforduló

Elmarad

Beethoven: 1. (G-dúr) románc, op. 40
Beethoven: 2. (F-dúr) románc, op. 50
Beethoven: Coriolan – nyitány, op. 62
Beethoven: 5. (c-moll) szimfónia, op. 67 („Sors”)

Koppándi Jenő (hegedű)
Szolnoki Szimfonikusok
Vezényel: Rajna Martin

Beethoven hegedűre és zenekarra komponált G-dúr és F-dúr románca a mester legnépszerűbb alkotásai közé tartozik. Bár nem versenyművek, de mint zenekarral kísért szólóhangszeres darabok a koncertek műfajába illeszthetők. A Coriolan-nyitányt Heinrich Joseph von Collin Coriolan c. drámája nyomán írta Beethoven, bemutatója 1807-ben volt a bécsi Lobkowitz-palotában. Caius Martius Coriolanus római tábornok alakja több történetíró elbeszélésben is fennmaradt, nevezetesen hős figurája Shakespeare-t is megihlette. Beethoven feltehetőleg Plutarkhosz életrajzai között találkozott történetével. Collin tragédiája Coriolanus tépelődő monológjainak sorozatából áll, melyben a főhős az önmagával vívott csata elvesztése okán önkezével vet véget életének. A hős bukását vizionáló Beethoven-partitúrák közül a Coriolanus-nyitány a legpesszimistább. A színmű feledésbe merült, de a nyitány önálló zeneműként ma is sokszor elhangzik a világ hangversenytermeiben. A hangverseny záródarabja Beethoven legismertebb, legtöbbet idézett kompozíciója, az 5. („Sors”) szimfónia. A mű sarokkő a 19. századi zenei gondolkodásban: nem csupán megalapozta a következő évszázad zenei ízlését, hanem összefoglalta, esszenciálisan magába sűrítette Haydn és Mozart zenei nyelvezetét.

Kedves Közönségünk! A járványhelyzetre való tekintettel a koncert elmarad. A jegyek visszaváltásáról az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni:

Nagy Brigitta: 20/926-0424

Siket-Pataki Anna: 20/250-1227

email: szolnokiszimfonikusok [at] gmail [dot] com

Köszönjük megértésüket!

Rendező:

Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.

Jegyár:

2 500, 3 200, 3 800, 4 700 Ft