Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

2020. október 16. 19.30-22.00

Nagyterem

Concerto Budapest

Hőskoncert – Bartók és Beethoven

Csak online

Beethoven: D-dúr hegedűverseny, op. 61

SZÜNET

Bartók: 2. zongoraverseny, BB 101
Beethoven: 8. (F-dúr) szimfónia, op. 93

Kelemen Barnabás (hegedű), Berecz Mihály (zongora)
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

Két évfordulós óriás, két jeles komponista a zenetörténet oly jelentékeny B-kezdőbetűs vonulatából, és nem mellesleg két hős: Beethoven és Bartók muzsikája uralja majd e koncert programját. Így az első részben két versenymű fog megszólalni: a 19. századi repertoár legnépszerűbb, kultikus rangú hegedűversenye, illetve az az 1930-31-ben íródott zongoraverseny, amely Bartók formálódó „beethoveni” korszakának talán első jelzése volt. A két szólista az ifjú, ám a hazai koncertéletben máris oly sok érdemet szerzett Berecz Mihály, valamint a valósággal fáradhatatlannak tetsző, nagy magyar hegedűs, Kelemen Barnabás lesz. „Ha ezt a szimfóniát a jövőben önmagában adják majd elő, sikerében nem kételkedhetünk” – írta Beethoven 8. szimfóniájáról 1814-ben az Allgemeine Musikalische Zeitung műbírálója, utalva arra, hogy a Csataszimfónia és a Hetedik előadása nyomában ősbemutatóként felhangzó Nyolcadik miért is keltett a reméltnél kisebb hatást. S habár a páratlan sorszámú Beethoven-szimfóniák mindmáig leárnyékolják némiképp a párosakat, az F-dúr szimfónia sikere és közkedveltsége már valóban régóta minden vitán felül áll. A Concerto Budapest szimfonikus zenekar azoknak a hősöknek ajánlja a koncertjét, akik a járvány idején, jelentős kockázatot vállalva rendíthetetlenül végezték és végzik feladatukat honfitársaik védelmében és érdekében.

A férőhelyek száma korlátozott, ezért a koncertlátogatás előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát 2020. október 14., szerda 15 óráig jelezze a regisztracio [at] concertobudapest [dot] hu e-mail címre. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Rendező:

Concerto Budapest